Arhiepiscopia l-a reclamat pe directorul Muzeului la Poliţie şi la Prefectură

Festivalul medieval care va avea loc la Curtea de Argeş la sfârşitul săptămânii trecute a stârnit pasiuni aprinse şi un scandal uriaş între administraţia publică locală şi Arhiepiscopie. Ieri, la şedinţa „de îndată” a Consiliului Local a fost aprobat şi un proiect de hotărâre referitor la organizarea acestui festival de către Primărie, Centrul de Cultură şi Arte şi Muzeul Municipal în curtea şi în parcarea Bisericii Domneşti sâmbătă şi duminică după terminarea serviciului religios, iar Arhiepiscopia, dacă vrea să anuleze festivalul, trebuie să conteste mai întâi hotărârea de Consiliu şi să obţină anularea acesteia, lucru imposibil în doar câteva zile.
„Este ceva inedit, un festival medieval făcut profesionist, nu circăreală. Sâmbătă se desfăşoară în curtea Bisericii Domneşti şi duminică în parcare. Eparhia Argeşului şi Muscelului încearcă să împiedice desfăşurarea acestui festival pe motiv că prezenţa mai multor oameni poate să distrugă monumentul. Vor fi amplasate gardene, vor fi jandarmi acolo, şi nimeni nu va putea să se apropie de monument, nu e nici un pericol”, a spus ieri la şedinţa de Consiliu Ştefan Dumitrache.
„Cu laserele pe Mănăstire cum e?!”
Arhiepiscopia a făcut plângere pe numele directorului Muzeului la Poliţie, Prefectură şi la Direcţia de Cultură Argeş pe motiv că monumentul este pus în pericol. „Prezenţa unui număr mare de cetăţeni distruge monumentul”, ar fi reclamat cei de la Arhiepiscopie. „Când a fost concertul acela mare în curtea Mănăstirii, nu a fost pus în pericol monumentul, Mănăstirea?! Dar cu laserele puse pe Mănăstire cum a fost? Legal?!”, a mai spus directorul Muzeului Municipal, făcând aluzie la spectacolul care a avut loc în această vară în curtea Mănăstirii, spectacol în cadrul căruia a avut loc un concert de muzică clasică, iar pe zidurile Mănăstirii au fost proiectate lasere.
De altfel, cele două instituţii, Muzeul şi Arhiepiscopia, sunt în proces de mulţi ani pentru Biserica Domnească, procesul fiind intentat de către Episcopia Argeşului şi Muscelului, pe atunci. În prezent, Biserica Domnească se află în administrarea Muzeului Municipal şi, în urma unui alt proces, preoţii au câştigat dreptul de a oficia acolo slujbe religioase. Reprezentanţii Arhiepiscopiei au spus atunci că vor continua lupta pentru Biserica Domnească şi au revendicat lăcaşul de cult, cerând strămutarea procesului la o instanţă în afara judeţului Argeş. Acum, procesul se judecă la tribunalul Sibiu. „Tocmai speram să facem o înţelegere, dar acum nu mai ştiu ce sa mai zic”, ne-a spus Ştefan Dumitrache despre evoluţia acestui proces.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email