Arhiepiscopia încalcă legea

Parcarea din faţa Mănăstirii a fost dată în concesiune Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului la una din ultimele şedinţe ale Consiliului Local. La respectiva întrunire a aleşilor locali au fost voci care au lăudat iniţiativa Bisericii, de a rezolva mizeria din parcare şi de a transforma zona într-una civilizată. E de presupus, însă, că toată lumea s-a gândit că totul se va face cu respectarea legii. Ei, bine, aflaţi că nu e aşa, iar Arhiepiscopia încalcă legea fără să aibă vreo problemă, fără ca cineva să ia măsuri.

Cu buldozerul în uşa Mănăstirii

Vineri, se lucra de zor în parcare şi în parcul Mănăstirii. Mai mulţi muncitori trebăluiau, astfel încât locul să fie aranjat cât mai repede, pentru că vine vara, vin turiştii. O bucată din gardul Mănăstirii a fost dărâmată, au fost turnate nişte trepte, iar la 20 de metri de intrarea în Mănăstire un buldozer săpa de zor. Pe interior, lipite de zidul care înconjoară parcul, câteva acoperişuri par să fie pregătite să primească kitschurile care se vând acum în afara zidurilor. Astfel, toţi banii vor intra acolo unde trebuie, şi din parcare, şi din închirierea „coteţelor” menţionate. Aşa şi trebuie, dacă administraţia locală a lăsat mizeria de lângă Mănăstire zeci de ani şi nu a făcut nimic să o cureţe şi să ia şi bani de pe urma zonei. Tot edilii ar trebui să vegheze şi la respectarea legilor în oraş, indiferent de instituţia care face lucrări, fie ea şi Arhiepiscopia. Există o comisie de urbanism în Consiliu Local, şi ar trebui ca membrii acesteia să ia o pauză de la lupta lor cu balcoanele şi să verifice şi dacă lucrările care se mai fac prin oraş se fac cu acte în regulă.

O cerere incertă

Pentru ceea ce se face în zonă nu există autorizaţie de construire, am aflat de la cel care ar fi trebuit să o elibereze, arhitectul şef al oraşului, Cătălin Băşoiu. „A fost depusă o cerere de certificat de urbanism în urmă cu câteva zile. Nu există autorizaţie de construire”, ne-a spus Cătălin Băşoiu.
Există o lege, 442, din 2001,  conform căreia un monument istoric are o zonă de protecţie. „Orice intervenţie asupra monumentelor istorice şi asupra imobilelor din zona lor de protecţie, precum şi orice modificare a situaţiei juridice a monumentelor istorice se fac numai în condiţiile stabilite prin prezenta lege”, scrie negru pe alb în această lege. Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Argeş, Andrei Nicolescu, nu ştie că la Mănăstire s-ar lucra. „Pentru amenajarea parcului nu e nevoie de avizul nostru. Dacă se intervine în zona Mănăstirii, depinde cât de mult se face acest lucru. Un aviz de ia de la Bucureşti, dar trebuie să ştim şi noi. Pentru lucrări de întreţinere nu putem să le cerem avize, dar pentru altele, da. O să verificăm”, ne-a spus directorul Andrei Nicolescu.

Consilierul pe probleme de construcţii s-a dat la fund

Părintele Caliopie Ichim, consilierul pe probleme de construcţii şi patrimoniu din cadrul Arhiepiscopiei, cel care ştie tot ce mişcă, nu e de găsit. Am sunat de nenumărate ori la telefonul Arhiepiscopiei, dar acesta sună tot timpul în gol, iar Caliopie nu a răspuns nici pe mobil, deşi l-am căutat câteva zile la rând. Probabil că doar el ne poate spune cum de îşi permite Arhiepiscopia să încalce nonşalant legea.
Şi încă ceva. Orice cetăţean simplu, dacă vrea să construiască, să modifice sau să dărâme ceva pe Bulevardul Basarabilor, are nevoie de aviz de la Direcţia menţionată mai sus, iar avizul se obţine, dacă se obţine, foarte greu, după luni de aşteptare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email