Arhiepiscopia în război cu Primăria

În oraşul acesta cea mai tare instituţie nu e Primăria, cum poate ar fi normal, nici Poliţia, aşa cum ar crede unii, nicidecum Parchetul ori Judecătoria, după percepţia altora. Nu. Instituţia căreia nu-i pasă deloc, dar deloc, de lege este Biserica, adică Arhiepiscopia, mai precis unii dintre slujitorii ei. Ziarul nostru a mai scris despre matrapazlâcurile făcute de unii consilieri ai instituţiei acesteia, aşa cum au mai scris şi alţii, dar degeaba. Nu numai că nu au fost corectate neregulile, dar Arhiepiscopia persistă în atitudinea de total dispreţ faţă de lege, legea pe care dacă o încalcă alţii plătesc din greu, dar şi faţă de oameni.
Parcarea e deţinută ilegal
Dacă ar fi să facem o succintă retrospectivă a ilegalităţilor comise doar în ultima vreme de Arhiepiscopie am începe cu parcarea primită în folosinţă gratuită de la Consiliul Local, parcare aflată lângă Mănăstire. Consiliul Local pare să fie cel mai prost administrator din oraş, pentru că altfel nu se explică de ce a dat din mână o sursă bună de venituri. Cum e posibil ca din parcarea despre care vorbim Consiliul Local să nu fi încasat niciodată niciun leu, deşi se spune că Mănăstirea este vizitată anual de un milion de turişti, e o întrebare care a rămas, din păcate, retorică, nimeni de la Primărie neputând să explice de ce s-a întâmplat aşa.
Apoi. Dacă tot nu a încasat nimic, Consiliul Local s-a gândit să dea parcarea gratis popilor, ştiut fiind faptul că ei sunt foarte atenţi cu banii, în sensul că ştiu să-i strângă. Parcarea a fost dată în folosinţă gratuită, cu condiţia modernizării ei. A trecut un an de când ar fi trebuie ca preoţii să prezinte Consiliului Local un proiect de modernizare, dar în acest interval nu s-a întâmplat nimic. Aproape nimic, pentru că reprezentanţii Arhiepiscopiei s-au grăbit să monteze nişte stâlpişori prin care să dirijeze maşinile către parcare, şi au mutat comercianţii aflaţi pe trotuar, pe terenul de lângă albia râului, teren retrocedat instituţiei.
Oricum, în opinia secretarului municipiului şi a unor consilieri locali parcarea e deţinută ilegal de Arhiepiscopie. Zilele trecute, în zonă au început alte lucrări – montarea unor căsuţe de lemn în care să stea comercianţii. Lucrări făcute, bineînţeles, fără autorizaţie de la Primărie.
În sfârşit, primarul a făcut ceva
Primarul Nicolae Diaconu a trimis inspecţia în construcţii la faţa locului, iar lucrările au fost sistate. Oamenii de afaceri de la Arhiepiscopie s-au supărat şi au decis să evacueze comercianţii pe care tocmai ce i-au mutat de pe trotuar în parcarea lor. Scandalul a fost mare, pentru că între Arhiepiscopie şi Primărie au picat amărâţii care încearcă să supravieţuiască vânzând diverse chestii la Mănăstire.
Vineri, comercianţii care îşi desfăşurau activitatea în parcarea aflată în administrarea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului au fost anunţaţi că trebuie să îşi mute tarabele din parcarea respectivă. Oamenii erau nedumeriţi şi nu înţelegeau de ce trebuie să facă acest lucru. „Am înţeles că din cauza unor neînţelegeri între primărie şi Arhiepiscopie noi vom fi mutaţi de aici. Nu ştim de ce, pentru că la începutul săptămânii aici începuse construcţia unor căsuţe, unde urma să ne mutăm. În doar câteva zile totul a fost dărâmat şi noi am fost anunţaţi că nu vom mai putea sta aici. Ne dau afară ca pe câini, după ce am plătit zeci de milioane pe chirii toată iarna. Nu înţelegem ce ni se întâmplă şi nimeni nu vine să ne lămurească. Dacă se făceau acele căsuţe era bine pentru toată lumea şi noi plăteam chiria în continuare cum era normal”, se plânge unul dintre comercianţi. Oamenii spun că în această situaţie vor reveni în locurile în care şi-au desfăşurat activitatea înainte de a fi mutaţi în această parcare. „Păi o să ne mutăm pe terenul primăriei că altă soluţie nu este. O să ne chinuim la fel ca înainte cu întinderea meselor şi strângerea mărfii în fiecare zi. Îşi bat joc de noi. Aşteptăm şi noi să avem un răspuns zilele acestea. Este păcat că noi picăm undeva la mijloc între primărie şi Arhiepiscopie”, spune un alt comerciant.
„Nu cred că s-a procedat corect faţă de comercianţi…”
Consilierul local Sorin Sorescu spune nu s-a procedat normal faţă de comercianţi,. „Faţă de situaţia creată la parcarea mănăstirii nu cred că s-a procedat corect faţă de comercianţii care au plătit chirii de mii de lei sau chiar de peste zece mii de lei. Le-am înţeles nemulţumirea şi cred că ei trebuie să primească alte locuri, însă pe un teren care aparţine primăriei. Cred că aceşti comercianţi trebuiau trataţi ca parteneri, cu atât mai mult, biserica ar fi trebuit să îi sprijine pe aceşti oameni. Comercianţii erau foarte nemulţumiţi că dimineaţa li s-a spus că la ora 16:00 trebuie să părăsească parcarea. În opinia mea, înţeleg că Arhiepiscopia este dispusă să renunţe la această concesiune, având în vedere că nu s-a asfaltat parcarea şi au fost scoşi şi acei stâlpişori care limitau accesul. Comercianţii se plâng că este prea mult praf în zonă. Oamenii mai spun că reprezentanţii Arhiepiscopiei le-au spus că primăria nu le dă voie să asfalteze. Nu înţeleg nemulţumirea Arhiepiscopiei, pentru că era foarte simplu să obţină o autorizaţie de construcţie, costul fiind de 500 de lei. Îl felicit pe domnul primar că a fost foarte prompt şi că a avut o atitudine foarte corectă aşa cum era de aşteptat”, a declarat Sorin Sorescu. Încă de vineri comercianţii au revenit la vechile locuri amplasate pe ternul primăriei. „Locurile sunt aceleaşi pe care le aveam înainte de fi mutaţi în parcare. Acum o să stăm aici şi o să plătim o taxă la primărie. Ne-ar fi plăcut să avem şi noi căsuţe în care să lăsăm marfa, dar asta este situaţia”, spun comercianţii.
Oamenii nu ştiu şi nu înţeleg de ce au ajuns mingi de ping pong între cele două instituţii importante din oraş. Poate că era bine dacă stăteau în căsuţele de lemn, dar şi acestea trebuie construite legal, cu autorizaţie, aşa cum face orice om în oraşul acesta. Asta dacă nu are vreo pilă la Primărie, şi poate lucra şi fără.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email