Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului – „Nu este vorba de schimbarea ritualului botezului, ci de o adecvare la anumite situații”

Declaraţiile făcute de IPS Calinic zilele trecute referitoare la botez, în contextul în care un bebeluşul a murit la Suceava, au fost „intrerpretate greşit”, se arată înte-un comunicat de presă emis duminică de Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. „Având în vedere unele interpretări greșite apărute în spațiul public cu referire la îndrumările transmise de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, personalului clerical din cuprinsul unităților de cult referitoare la săvârșirea Tainei Sfântului Botez”, Arhiepiscopia face precizări :

 „1. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului nu a transmis nici un ordin prin care să fie interzisă afundarea de trei ori a copilului în apa sfințită din cristelniță în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Dimpotrivă, în cuprinsul adresei la pct. 5, se menționează că în conformitate cu prevederile canonice, respectiv Canonul 50 Apostolic, și a celorlalte rânduieli statornicite de Părinții Bisericii, botezul ortodox se săvârșește prin întreită afundare (adică de trei ori), fie că este vorba de adult sau prunc.

  1. Îndrumările transmise slujitorilor Sfintelor Altare au caracter de recomandare și au ca scop strict, sporirea responsabilității preoților în scopul evitării unor situații tragice nedorite de nimeni, cunoscând că este mai folositor să prevenim, decât să tratăm.
  2. Nu a fost și nu este vorba de schimbarea ritualului/rânduielii săvârșirii Tainei Sfântului Botez, ci numai de o adecvare cu multă înțelepciune și răbdare la anumite situații pe care le întâlnim în viața comunității de credincioși. Botezul se va face prin întreită afundare, cu excepția situațiilor de necesitate: când bebelușul este bolnav sau foarte agitat; când este născut prematur sau când familia în mod expres refuză afundarea; când există alte vulnerabilități fizice.
  3. Numai pentru aceste situații, și nu ca o regulă generală pentru toate slujbele de Botez, s-a prevăzut ca pruncul să fie introdus de către preot de trei ori în apa sfințită din cristelniță, până în zona căilor respiratorii și apoi să se toarne cu ajutorul mâinii, apă sfințită peste creștetul capului în numele Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.
  4. Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, va rămâne mereu fidelă respectării tradiției și canoanelor Bisericii Ortodoxe”.

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email