Arhiepiscopia a primit în proprietate Biserica Domneasca

Tribunalul Sibiu a pronunţat sentinţa în procesul dintre administraţia locală şi Arhiepiscopie, proces al cărui obiect este dreptul de proprietate asupra Bisericii Domneşti. Din 2008 se judecă această cauză, iar zilele trecute instanţa a decis ca Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului să primească „în deplină proprietate şi posesie imobilul reprezentat de Biserica Sf. Nicolae Domnesc, zid incintă biserica actuală, zid incintă prima biserică, turnul poartă – fostă clopotniţă şi terenul aferent acestora, până la limita zidului incintei Ansamblului Curţii Domneşti”. De asemenea, pârâtul, Muzeul Municipal Curtea de Argeş – reprezentat prin Florin Scărlătescu, Primăria Curtea de Argeş reprezentat prin primar, Consiliul Local Curtea de Argeş, municipiul Curtea de Argeş prin primar, este obligat să plătească Arhiepiscopiei suma de 6000 lei cheltuieli de judecată parţiale. 

Ce zic reprezentanţii Bisericii

„Dacă unora dintre noi ne-ar părea nefiresc ca o biserică, fie ea şi monument istoric, cum este Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, să fie în patrimoniul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, pe teritoriul căreia se află, trebuie să arătăm că potrivit Legii, orice biserică, cimitir, capelă, casă parohială, monumente istorice bisericeşti, troiţe, cruci de piatră şi de lemn, fac parte din inventarul patrimonial al Bisericii.

De aici pornind ajungem şi la Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, care a fost ctitorită de Basarab I Întemeietorul, Nicolae Alexandru şi ceilalţi domnitori basarabi. Se ştie, pentru oricine are puţină cunoaştere în domeniu, că orice Altar ctitorit nu se face pentru a fi doar locaş de vizitare, ca orice monument istoric şi de artă, ci şi de închinare, mai ales.

Niciodată, nici nu le-a trecut prin cap domnitorilor, boierilor şi alţi ctitori de biserici, ca Altarele închinate Domnului să fie doar de simplă vizitare şi explicarea unor ghizi.

Potrivit actelor ctitoriceşti şi pomelnicelor din adânc de veacuri nu s-a găsit niciodată nicio menţiune că sfintele ctitorii bisericeşti au fost făcute pentru a fi declarate muzeu. În pomelnicele ctitoriceşti se regăsesc aşezaţi cronologic pentru sfântă pomenire, în amintirea celor care le-au ctitorit, aşa cum este şi Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş”, ne spunea în 2009 ÎPS Calinic.

Şi totuşi, Biserica Domnească este monument istoric de grupa A

Reprezentanţii administraţiei locale declarau atunci, şi susţin asta şi acum,  că cererea de revendicare nu este întemeiată, întrucât Biserica Domnească este un monument istoric din grupa I, de importanţă naţională şi internaţională, iar bunurile aparţinând domeniului public sunt inalienabile, prin urmare nu pot fi înstrăinate. Mai mult, slujbele care se oficiază acum în fiecare sâmbătă şi duminică pun în pericol pictura. „Vin oamenii la slujbă, unii bătrâni, şi se rezemă de pictura de secol 14”, mărturisea în 2009 directorul de atunci al Muzeului, arhitectul Florin Scărlătescu, cel care a fost chemat la Tribunal şi după ce a ieşit la pensie iar la conducerea instituţiei i-a urmat Ştefan Dumitrache. Înainte să afle sentinţa Ştefan Dumitrache îşi exprima unele rezerve cu privire la ea. „Nu am speranţe de la instanţă. Vedeţi ce se întâmplă cu justiţia din România…”, spunea acesta cu puţine zile înainte de a afla verdictul. Şi după ce l-a aflat s-a dovedit că avea dreptate. Asta înseamnă că de aici înainte la Biserica Domnească se vor oficia slujbe în mod curent, ca şi la celelalte lăcaşe de cult. Aici se va constitui o parohie de care va răspunde un preot, căci se pare că şi asta a fost una dintre importantele mize ale procesului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email