Un proiect în valoare de cinci milioane de euro a fost implementat la Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, iar în următorii cinci ani, după data de finalizare a proiectului, ar trebui să vină la Curtea de Argeș 306.006 turiști în plus. Turiștii vor veni la Mănăstire inclusiv ca să admire Palatul Episcopal, unul dintre obiectivele care au fost reabilitate prin acest proiect. Numai că Palatul nu poate fi vizitat, deși, conform site-ului Arhiepiscopiei, proiectul a fost finalizat încă de anul trecut. Printre locurile care ar trebui deschise publicului se numără apartamentul Reginei Elisabeta, care și-a trăit la Curtea de Argeș ultimii ani din viață, liftul adus aici pentru ea și care este încă funcțional, spațiile de expoziție amenajate la demisol și multe alte lucruri interesante. Am întrebat de ce se întâmplă asta și câți turiști vizitatori au fost anul trecut, după ce proiectul a fost finalizat, dar nu am primit niciun răspuns de la Arhiepiscopie, iar la telefonul de la Secretariat nu răspunde nimeni.
Un proiect ambițios
Pe 29 aprilie 2022 Arhiepiscopia anunța finalizarea proiectului ”Restaurare, consolidare și punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeș, a clădirilor anexă, a bisericii de lemn „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă, a rețelelor exterioare și construire punct de informare”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultura.
Proiectul a avut o valoare totală de 21.910.156,11 lei din care finanțarea nerambursabilă a fost de 21.471.952,98 lei.
Obiectivul general al proiectului vizează ”impulsionarea dezvoltării municipiului Curtea de Argeș, a județului Argeș și a regiunii Sud Muntenia, cu accent pe creșterea importanței turismului cultural local (…)”.
Conform paginii oficiale, rezultatele proiectului sunt creșterea numărului de obiective de patrimoniu cultural consolidate și restaurate (…); creșterea numărului de vizitatori, respectiv creșterea numărului preconizat de vizite la obiectivul de patrimoniu cultural care beneficiază de sprijin, astfel la finalizarea perioadei de monitorizare se estimează că numărul de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu cultural consolidat și restaurat – ansamblul Mănăstirii Argeșului va fi de 306.006 de vizitatori.
Pe site-ul Arhiepiscopiei poate fi văzut Palatul Episcopal renovat, într-un tur virtual. Turiștii care vin la Mănăstire sunt interesați să vadă pe viu însă Palatul, și doar așa poate crește numărul vizitatorilor, cum s-a angajat Arhiepiscopia.
Întrebări fără răspuns
Am trimis la Arhiepiscopie o adresă oficială în care am întrebat următoarele lucruri –
1.Palatul Episcopal este deschis turiștilor după încheierea proiectului ? În ce condiții pot fi vizitate Palatul și celelalte monumente și ce anume poate fi vizitat?
2.Conform proiectului, ”se estimează că numărul de vizitatori ai obiectivului de patrimoniu cultural consolidat și restaurat – ansamblul Mănăstirii Argeșului va fi de 306.006 de vizitatori”. Cum ați ajuns la această ”estimare” destul de exactă, cifra se referă la o perioadă de cinci ani, adică 61.201,2 vizitatori pe an?
3.Câte persoane vizitează Mănăstirea într-un an?
Nu am primit niciun răspuns și nici la telefoanele de la Secretariat nu răspunde nimeni. Proiectul, cu fonduri europene, trebuie să-și îndeplinească obiectivele, altfel banii ar putea fi dați înapoi. Pe de altă parte, e greu să aduci turiști la Curtea de Argeș dacă nu le dai voie să vadă nimic.