Unul din zece români a intrat cel puţin o dată într-un cazinou, iar la loto joacă săptămânal aproximativ 500.000 de oameni, potrivit unei statistici oficiale. Argeşenii speră să câştige sume fabuloase jucând la loto sau pariind pe diverse sporturi. Dacă moda jocului la „loz în plic” a trecut de ceva timp, acum au apărut alte posibilităţi de a câştiga bani, cum ar fi pariurile sportive. Într-o astfel de agenţie argeşenii pot paria pe diferite sporturi. Cea mai mică sumă pariată poate fi 1,5 lei, iar cea mai mare în funcţie de cât îşi permite pariorul. Pariorul sportiv tipic este bărbat, are între 20 – 40 de ani, este pasionat de sport, şi încearcă să urmărească cât mai multe transmisiuni sportive.
Marian are 30 de ani şi pariază zilnic câteva zeci de lei. L-am găsit pe băiat aşezat pe scaun şi selectând din ziar meciurile pe care va paria. „Joc în fiecare zi la pariuri. Nu pariez sume foarte mari. Pe bilet joc pe mai multe sporturi. Am câştigat cu un bilet pe care am pus 1,5 lei aproape 800 de lei. Însă, pot spune că am şi pierdut sume mari de bani. Cel mai mult te enervezi când pierzi un bilet doar pe un singur meci. Asta este cea mai mare durere a noastră, a pariorilor”, spune argeşeanul.
Un argeşean joacă la loto de 30 ani
Am stat de vorbă şi cu angajata unei agenţii de pariuri pentru a ne spune ce sume mari de bani au câştigat clienţii agenţiei respective. „Este o agenţie mai mică, de cartier, unde joacă doar argeşenii care locuiesc aici în zonă. La mine la agenţie vine un băiat care joacă zilnic. Robert îl cheamă. A câştigat pe un bilet pe care a pariat 16 meciuri aproape 2.100 de lei”, spune angajata agenţiei. Tot din categoria jocurilor de noroc face parte şi Loteria. Există jucători împătimiţi care joacă diferite scheme pe un bilet. Însă, cei mai mulţi argeşeni preferă să joace o variantă simplă. Jucătorii spun că cele mai mari premii s-au câştigat cu un bilet pe care s-a jucat o variantă simplă. Nea Florin are 53 de ani şi în fiecare duminică joacă la loto, de peste 30 de ani. Are chiar şi un registru pe care notează frecvenţa numerelor extrase la extragerile săptămânale ale Loteriei Naţionale. „Dom’ne, joc de plăcere. Am câştigat de câteva ori cu patru numere, dar nu sume foarte mari. Doar odată am luat mai mult când am „prins” cinci numere. Am câştigat vreo 130 de milioane acu’ ceva ani. Dar o să joc în continuare, poate o să am noroc să iau premiul cel mare. Să fac şi eu o casă la copii şi să-i ajut să se descurce mai bine”, povesteşte bărbatul în timp ce amestecă într-un bol de plastic bilele inscripţionate cu numerele pe care le „va juca” în această săptămână.
Jocurile de noroc creează dependenţă
Cele mai periculoase jocuri de noroc sunt aparatele electronice, aşa numitele „păcănele”. Acestea pot crea foarte uşor dependenţă. Este ştiut faptul că odată ce cazi în capcana acestor jocuri, cu greu mai poţi ieşi, lucru valabil pentru adulţi, dar mai ales pentru copii, care sunt foarte uşor atraşi. Cu toate acestea, tot mai mulţi minori pot fi văzuţi în faţa aparatelor de jocuri mecanice din unele baruri de cartier. Copiii se simt atraşi de astfel de jocuri, lăsându-se influenţaţi ori de anturaj ori de posibilitatea câştigului. Însă cei mai mulţi argeşeni care joacă la „păcănele” pierd banii de obicei. Au fost cazuri în care oamenii şi-au lăsat întreg salariul la un bar dotat cu astfel de aparate electronice.
În ultima perioadă, în municipiul Curtea de Argeş s-au deschis foarte multe spaţii în care se practică jocurile de noroc. Într-un astfel de loc destinat persoanelor adulte, l-am întâlnit pe Ştefan, care are doar 16 ani. Acesta pierduse câteva sute de lei, dar juca în continuare sperând să recupereze paguba. „Am bani de la tata. Are o firmă şi câteva magazine şi îmi dă bani de buzunar. Nu ştie că joc la aparate şi nu cred că ar fi de acord. Nu are de unde să afle că stă mai mult plecat. Am pierdut vreo 3 milioane, dar poate îi fac la loc”, spune băiatul în timp ce fumează o ţigară. Un jucător împătimit al „păcănelelor” este şi Cosmin, care are 17 ani. Acesta stă liniştit pe scaun, bea câte o gură de bere şi încearcă din răsputeri să câştige o sumă mare de bani. „Am băgat 50 de lei şi am acum 80. La un milion câştig mă opresc. M-au învăţat şi pe mine prietenii mai mari să joc şi chiar îmi place. Recunosc că am pierdut mai mult decât am câştigat, dar asta este”, spune Cosmin.
Scăpaţi de sub atenţia părinţilor, unii minori parcurg cu uşurinţă calea spre dependenţă de jocurile de noroc, mai ales atunci când părinţii le pun la dispoziţie bani. Apar foarte multe locaţii în care se practică astfel de jocuri, iar tot mai mulţi patroni îşi instalează aparate în localurile pe care le deţin, la care copiii au acces cu cea mai mare uşurinţă, deşi legea interzice accesul minorilor la astfel de jocuri.