„E de neconceput cum nu se pot strânge câinii vagabonzi din oraș, adică se tot înmulțesc, străzile Cuza Vodă și Elena Cuza sunt pline, odată cu lăsarea serii devin agresivi, ca orice animal în haită. Sunt iubitoare de câini, am și eu acasă, dar nu de câini hoinari și agresivi”, ne-a scris o cititioare exasperată de faptul că nu mai poate să iasă din casă seara, cu copilul la plimbare, din cauza haitelor de câini.
Situaţia este, din păcate, generală la Curtea de Argeş. Haitele de câini au pus stăpânire pe cartiere, aşa cum se întâmpla în urmă cu zece ani. Atunci administraţia locală a înfiinţat societatea de salubritate care se ocupa, printre altele, şi de adunarea câinilor de pe străzi. Cum din luna mai a acestui an Salubritatea nu mai strânge maidanezii, aceştia s-au înmulţit foarte mult şi sunt din ce în ce mai agresivi, pentru că nu-i mai deranjează nimeni. Activitatea de ecarisaj a fost dată, teoretic, Serviciului Public de Gospodărie Comunală (SPGC), dar nici acesta nu face nimic pentru că nu are oameni specializaţi, maşini, şi nici biobaza de la Valea Sasului nu e funcţională pentru că SPGC nu are angajat un veterinar.
Ce şanse avem să scăpăm de maidanezi
Cum şansele ca SPGC să aibă hingheri iar aceştia să adune câinii de pe străzi sunt foarte mici, autorităţile locale au alocat 45.000 de lei pentru capturarea a 100 de câini. Banii i-a primit SPGC ca să se ocupe de asta, iar Serviciul caută pe sistemul electronic de achiziţii publice o firmă dispusă sa ia banii şi să strângă câinii, numai că nu găseşte. Problema e complicată, ne-a spus directorul SPGC, pentru că suma e mică, iar societăţile care s-au arătat dispuse să ia banii vor mai mult decât un contract punctual, pentru o sută de câini pe care oricum spun că nu au unde să-i ducă.Probabil că de la anul activitatea de ecarisaj va fi scoasă la concesiune prin licitaţie publică, sau SPGC va fi reorganizat astfel încât să aibă şi o formaţie de hingheri. A doua variantă pare mai puţin posibilă având în vedere că mai are în administrare, începând cu acest an, complexul de nataţie, sala de sport, stadionul, plus deszăpezirea.
Între timp, maidanezii au umplut oraşul, iar cetăţenilor le e frică să mai iasă din case mai ales seara. Situaţia este de-a dreptul dramatică, iar SPGC trebuie să facă ceva, indiferent de lipsurile pe care le are, pentru că în cazul unei tragedii Serviciul Public este direct răspunzător.