Argeşenii se plâng că „în zona Cuza Vodă este ca în junglă!”

Despre câinii maidanezi care sunt din ce în ce mai mulţi pe străzile din Curtea de Argeş presa locală a scris de nenumărate ori. Cetăţenii sunt, însă, disperaţi când văd că numărul câinilor vagabonzi creşte iar ei şi copiii lor se simt în pericol. Un astfel de mesaj am primit zilele trecute la redacţie. „De vreo două săptămâni sunt haite de câini în cartier şi nu par a se împuţina deloc, deloc. Dimineaţa şi toată noaptea e groaznic. În zona Cuza Vodă este ca în junglă”, ne-a scris cititorul nostru care ne-a trimis şi fotografiile alăturate.

Prima piedică – noul Consiliu Local nu a fost învestit

După ce Consiliul Local a aprobat, la sfârşitul lunii august, Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune a serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân în municipiul Curtea de Argeş, autorităţile locale au spus că serviciul va fi scos la licitaţie pe sistemul electronic de achiziţii publice. Primul pas în rezolvarea problemei, licitaţia, nu a fost făcut încă. „ În cadrul Declaraţiei privind neîncadrarea în prevederile art. 43 şi art. 44 din Legea 100/2016, persoanele cu funcţie de decizie din cadrul autorităţii contractante, în ceea ce priveşte organizarea, derularea şi finalizarea procedurii de atribuire, s-au schimbat, şi se aşteaptă învestirea lor (viceprimar, consilieri locali). Urmeaza aprobarea în Consiliul Local a formularelor care însoţesc oferta”, spune Gheorghe Greavu, şeful Biroului Investiţii din Primărie. Adică primarul şi Consiliul Local nu au fost învestiţi, iar numele lor trebuie trecute în declaraţia menţionată, iar documentele de care vorbeşte Greavu trebuie aprobate la prima şedinţă a noului Consiliu. Cum nu se ştie la această oră când va avea loc şedinţa de învestire, asta înseamnă că licitaţia nu se va ţine prea curând. Iar licitaţia este doar primul lucru care trebuie făcut. Urmează eventuale contestaţii, apoi, după adjudecare, se semnează contractul iar câştigătorul acestuia începe activitatea. Este un procedeu de durată.

Ce va face firma sau asociaţia care se va ocupa de câinii fără stăpîn

După cum aţi aflat din ziarul nostru, potrivit Regulamentului de organizare și funcționare al Serviciului Public de Gestionare a Câinilor Fără Stăpân al municipiului Curtea de Argeş , „Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân se desfășoară sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Curtea de Argeș, care controlează gestionarea serviciului, urmărește realizarea strategiilor în domeniul serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân pe plan local și prin colaborare cu instituțiile abilitate și organizații neguvernamentale specializate”.

Acest serviciu public „asigură gestionarea câinilor fără stăpân și colectarea, transportul, depozitarea și predarea către firme specializate de incinerare a deșeurilor de origine animală (cadavre întregi sau porțiuni de cadavre) aflate pe domeniul public și privat de pe raza Municipiului Curtea de Argeș”.

Când şi cum vor fi adunaţi câinii de pe străzi

Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân va realiza următoarele activități:

– Capturarea câinilor fără stăpân, pe bază reclamațiilor scrise ale persoanelor fizice sau juridice cu respectarea următoarelor condiţii:

-capturarea câinilor fără stăpân se va face de către personalul angajat al operatorului, care trebuie sä fie format din persoane instruite în acest sens;

-capturarea câinilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal, iar persoanele care îi capturează vor fi în mod obligatoriu vaccinate antirabic;

-activitatea se va desfășoară de către echipele mobile ce vor patrula prin oraş, în intervalul orar stabilit cu Primăria pe bază de planificare, după reducerea activității pietonale. Activitatea poate fi desfășurată și ziua numai în condiții speciale, la cererea unor instituții publice, asociații de proprietari, trecători agresați, etc, dar numai că o excepție bine documentată și fără acte de cruzime.

Lucrurile arată bine pe hârtie, numai că nu se ştie când vor fi puse ele în practică. Între timp, cartierele oraşului se transformî în care e periculos de umblat, după cum spun cetăţenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email