Argeşenii reclamă: „Ne sufocăm din cauza mirosului gunoiului!”

Vremea extrem de caldă din această perioadă face ca mirosul neplăcut al resturilor menajere, din apropierea spaţiilor în care se află pubelele pentru colectarea gunoiului, să fie parcă şi mai pătrunzător. Cei mai disperaţi sunt argeşenii care locuiesc în blocurile din preajma ghenelor din cartiere. Aceştia se plâng de mirosurile îngrozitoare apărute chiar de la începutul verii. Oamenii spun că zoaia care se scurge pe asfalt provine chiar de la maşinile de gunoi, în care se golesc pubelele.
„Nu putem deschide geamul pentru a aerisi”
Spre exemplu, cei care locuiesc în zona Terasei 1 Mai spun că în ultimele zile mirosul îngrozitor a devenit de-a dreptul insuportabil. Din această cauză aceştia au renunţat să deschidă ferestrele pentru a aerisi locuinţele. „La noi nu se pune problema să deschidem geamul pentru a aerisi, pentru că apoi nu mai putem sta în casă din cauza mirosului. De când s-a încălzit afară nici nu te poţi apropia de locul în care se află pubelele. Nu mai vorbesc de lichidul care se scurge din ele sau din maşina care ridică gunoiul. Toată strada duhneşte şi asfaltul a devenit lipicios”, spune o femeie care locuieşte într-un bloc situat în vizavi de piaţa de la Terasa 1 Mai.
La câteva blocuri distanţă, un alt loc de depozitare a gunoiului, însă aceleaşi probleme. Zeama din maşinile de gunoi s-a scurs de-a lungul străzii, pe o distanţă mai mare de 10 metri. Astfel, oamenilor le este de-a dreptul imposibil să treacă prin zonă fără să îşi acopere nasul. „Nu poţi să treci pe aici că îţi vine rău din cauza mirosului. S-a scurs zeama în jos pe stradă şi toată zona a devenit urât mirositoare. Nu mai spun că au venit şi câinii şi au răscolit prin gunoaie şi au împrăştiat totul pe aici. Acum când este cald afară este cel mai rău”, spune Daniela B., o femeie care locuieşte în zonă.
Pubelele pentru colectarea gunoiului au devenit adevărate focare de infecţie
Oamenii se tem că aceste locuri pot deveni adevărate focare de infecţie, care le pot afecta sănătatea. Mai mult decât atât, cei care au copii sunt foarte îngrijoraţi pentru că aceştia se pot îmbolnăvi. „Aici sunt focare de infecţie. Se pot îmbolnăvi copiii care stau prin apropiere, pentru că ştiţi cum sunt ei, mai pun mâinile pe jos când se mai joacă. Nu este prima dată când ne confruntăm cu aşa ceva. În fiecare an avem probleme de acest fel şi nimeni nu face nimic”, spune un locatar din cartierul Posada.
Pentru că cetăţenii care locuiesc în apropierea acestor spaţii în care se află pubele sunt cei care se confruntă cu astfel de probleme, tot ei sunt şi cei care propun soluţii pentru rezolvarea acestora. „Se pot face multe lucruri pentru rezolvarea acestor probleme, însă trebuie să şi vrea cineva să le facă. Ar trebuie curăţate şi dezinfectate pubelele la o anumită perioadă de timp, dar şi locul în care sunt depozitate. La fel de bine s-ar putea spăla şi asfaltul periodic. Pot veni cu o cisternă de apă şi în numai câteva minute curăţa toată mizeria. Nu mi se pare deloc greu, dar uite că de ani de zile stăm şi suportăm aceste mirosuri groaznice şi nimeni nu face nimic”, spune Maria G., care locuieşte în zona Terasei 1 Mai. Cu situaţii asemănătoare se confruntă şi argeşenii care locuiesc în alte cartiere ale municipiului, nu doar cei din zona Terasei 1 Mai. 
Deşi există la Curtea de Argeş un Regulament de Salubritate, aprobat de Consiliul Local, potrivit căruia platformele betonate pe care se depozitează pubelele trebuie spălate cu detergent, acest lucru nu se întâmplă. Astfel, argeşenii sunt nevoiţi să suporte în fiecare an duhoarea care provine de la pubelele în care se depozitează gunoiul şi care le transformă viaţa într-un adevărat calvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email