Argeşenii reclamă disperaţi – „Haitele de câini agresivi au împânzit oraşul!”

Locuitorii municipiului Curtea de Argeş au ajuns în pragul disperării. Oamenii nu mai au curajul să iasă afară din casă din cauza numărului mare de câini maidanezi care îşi fac veacul printre blcouri ori chiar prin apropierea caselor. Deşi au făcut numeroase sesizări şi au cerut autorităţilor locale să ia măsurile necesare pentr a scăpa de maidanezi, în continuare cetăţenii sunt terorizaţi de patrupedele fioroase.

Problema câinilor fără stăpân nu este una nouă în municipiul Curtea de Argeş şi nu este nici prima oară când scriem despre ea în paginile ziarului INTERES ARGEŞEAN. Însă, în ultima vrmea, maidanezii au pus stăpânire pe străzile din municipiu, iar argeşenii sunt terorizaţi din cauza faptului că aceştia devin tot mai agresivi din cauza lipsei de hrană. „De fiecare dată când ies din bloc mă gândesc cu groază că mă poate muşca un câine. Deodată îi vezi că apar de sub gardurile vii şi se iau după tine pândind să te înhaţe. Seara este şi mai rău că nu-i vezi şi te trezeşti cu 3 – 4 câini în faţă de nu ştii încotro să apuci. Este suficient să latre sau să mârâie unul că se adună cu zecile”, spune Victor Dumitru, un bărbat din municipiu.

Sesizări fără niciun răspuns pe site-ul domnuleprimar.ro

Cetăţenii au încercat din răsputeri să atragă atenţia autorităţilor locale asupra acestei probleme grave cu care se confruntă. Drept urmare cele mai multe sesizări postate pe site-ul domnuleprimar.ro sunt în legătură cu numărul mare de maidanezi care se plimbă nestingheriţi pe străzile din Curtea de Argeş. „Chiar nu vă mai interesează oraşul acesta sub nicio formă? Sau aşteptaţi să ne mănânce câinii de vii?(…)”, scrie Georgian Stoica pe site-ul amintit. „Domnule primar, locuiesc în bloc E3 (lângă hotel Posada deasupra magazinului Boncea, în spatele blocului este parcarea de maşini, frizeria, cârciuma şi bloc Armata). Aici s-a format demult o ceată de câini care latră ziua, dar mai ales noaptea la cetăţeni sau la alţi câini. Nu pot dormi noaptea deoarece mă trezesc aceşti câini cu lătratul lor infernal din oră în oră sau mai mult. Sunt pensionară şi iau tratament pentru inimă. Vă rog luaţi măsuri în privinţa câinilor vagabonzi (…)”, scrie şi Maria Moneanu. Sunt un umil cetăţean al urbei administrată de dvs. şi vreau să vă spun că pentru prima oară m-am simţit umilit…umilit şi indignat că de 3 zile nu pot să-mi scot maşina din faţa blocului, umilit că trebuie să-mi escortez copilul să nu-l sfâşie câinii pe stradă…”, este un alt mesaj postat de Daniel Rotaru. Domnule primar, ce măsuri aveţi de gând să luaţi în privinţa câinilor vagabonzi. Nici nu a început actiunea de adunare a câinilor? Nu se poate ca un oraş cu o istorie atât de bogată să aibă atâtea cete de câini. Seara îmi este şi frică să ies pe stradă din cauza câinilor care s-au înmulţit îngrozitor şi sunt şi agresivi. Să aştept sa fiu muşcată?”, se întreabă din nou Maria Moneanu.

Din păcate nici măcar unul dintre argeşenii care au reclamat aceste lucruri nu a primit vreun răspuns de la autorităţile locale. De altfel, ultimul răspuns dat de primarul Diaconu datează din luna septembrie a anului 2012.

Trebuie modificat regulamentul de funcţionare al serviciului de ecarisaj

Vă reamintim că pe 20 iunie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat normele de aplicare a legii care permitea eutanasierea maidanezilor. Instanţa a decis suspendarea normelor la solicitarea Fundaţiei Vier Pfoten, unul dintre motive fiind că Legea câinilor fără stăpân prevedea concesionarea serviciilor de gestionare a maidanezilor doar ONG-urilor şi fundaţiilor, iar normele permit concesionarea/încredinţarea sau delegarea acestor servicii firmelor. Astfel, la momentul respectiv, conducerea SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL (SPUCA) a stopat activitatea de ecarisaj în municipiul nostru, pentru că nu mai exista un cadrul legal care să reglementeze capturarea şi uciderea maidanezilor. Potrivit reprezentanţilor SPU Curtea de Argeş, în momentul de faţă sunt ridicaţi doar maidanezi periculoşi şi asta doar în urma sesizărilor venite din partea cetăţenilor. „Nu putem ridica maidanezii de pe străzi pentru că trebuie să modificăm regulamentul de funcţionare al acestui serviciu. Acum, angajaţii serviciului de ecarisaj ridică doar maidanezii agresivi. De fiecare dată când oamenii ne sesizează cu privire la astfel de situaţii ne ducem şi ridicăm câinii respectivi. Apoi, aceştia sunt duşi al adăpost, acolo unde avem în prezent aproape 30 de câini pe care îi hrănim. Însă, cheltuielile sunt mari şi trebuie să facem ceva în acest sens”, a declarat Gabriel Nastea, reprezentantul SPU.

Ce spune primarul

 

Însă, potrivit primarului Nicolae Diaconu, municipalitatea intenţionează să încheie un parteneriat cu o asociaţie multinaţională, în vederea rezolvării acestei probleme. „Avem o propunere de la o asociaţie care ne-a promis că ne va ajuta cu bani şi mâncare pentru câini, dar numai dacă aceştia nu vor fi eutanasaiaţi, iar în plus vom prelua şi câinii de la adăpostul de la Băiculeşti, unde se mai află alte 300 de patrupede. Astfel, luăm în calcul să mărim capacitatea adăpostului de câini cu câteva sute de locuri”, a declarat edilul. Dar, în ciuda acestor promisiuni, argeşenii spun că nu mai cred nimic, cel puţin până în momentul în care autorităţile vor trece la fapte, iar numărul maidanezilor nu se va micşora. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email