Argesenii preferă Valentine’s Day în locul Dragobetelui

Despre Sfântul Valentin, sărbătorit în data de 14 februarie, se spune că este patronul îndrăgostiţilor. În America, această zi este numită „Valentine’s Day”, iar cei care se consideră îndrăgostiţi îşi oferă flori sau alte mici cadouri sentimentale. După revoluţie, sărbătorea a fost preluată şi de români, alături de altele cum ar fi „Halloween”, sau „Peace Day”. Astfel, ziua de 14 februarie a devenit prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele de Valentin sau de a face cadouri persoanei iubite. Există foarte multe obiceiuri legate de Valentine’s Day. Sărbătoarea îşi are originea într-o tradiţie care a început în Roma antică. Unul dintre obiceiuri era cel al scrierii unor mesaje de dragoste de către tinerele necăsătorite. Aceste mesaje trebuiau introduse într-o urnă, iar tinerii, pe rând, alegeau câte unul. Conform tradiţiei aceştia trebuiau să curteze tânăra al cărei mesaj l-au ales. Însă, prea puţini ştiu că există şi Dragobetele, o sărbătoare pur românească pe aceeaşi temă. Sărbătoarea este stabilită în calendarul ortodox pe 24 februarie. Dragobetele reprezintă de sute de ani o alternativă autohtonă a Zilei Îndrăgostiţilor.

Oamenii au uitat tradiţiile şi obiceiurile româneşti

Din păcate, însă, marea majoritate a populaţiei a uitat de ea. La români, tradiţia spune că de Dragobete, fetele şi băieţii pleacă în pădure pentru a culege ghiocei, dacă se întîmplă să se întâlnească, ei trebuie să fie împreună pentru că beneficiază de protecţia zeului Eros. O altă variantă a evenimentului o constituie sărutul tradiţional. Tinerii care se sărută în ziua de Dragobete vor fi mereu îndrăgostiţi. Însă tradiţiile autohtone, la fel ca multe altele, nu mai prind la generaţia tânără, care preferă să sărbătorească Valentine’s Day, pentru că spun ei, aşa este la modă. Şi argeşenii au uitat tradiţiile şi obiceiurile vechi româneşti, preferând să sărbătorească Sfântul Valentin.

Ce fac tinerii noştri de Ziua Îndrăgostiţilor

n Alexandru Băluţă, 23 de ani, student: „De ziua îndrăgostiţilor, pe 14 februarie voi ieşi cu prietena mea în oraş. I-am cumpărat şi un cadou frumos, care sper să îi placă. Seara vreau să o petrecem într-un club împreună cu mai mulţi prieteni. Cam asta o să fac pe 14 februarurie”.
n Mădălin Şofaru, 21 de ani, salariat: „Cred că mă voi duce la munte cu iubita mea şi cu câţiva prieteni. Am închiriat o cabană şi vrem să facem o petrecere, pentru că sărbătorim şi ziua unui coleg. Nu ştiu ce o să îi cumpăr iubitei mele pentru că nu îmi place să umblu prin magazine. Probabil un buchet de trandafiri”.
n Marius Cojocaru, 28 de ani, muncitor: „Da, pe 14 februarie o să sărbătoresc Valentine’s Day împreună cu soţia mea. Ştiu că noi mai avem şi Dragobetele, dar nu ştiu pe ce dată exact. Oricum în februarie. Este păcat că nu se mai păstrează aceste sărbători româneşti”.
n Ionuţ Ţelinoiu, 17 ani, elev: „Voi face şi eu un cadou drăguţ prietenei mele. Pot spune că dacă cineva are o iubită de mai mult timp trebuie să îi ofere acesteia un cadou mai deosebit, un inel, o brăţară, iar dacă are o prietenă de puţin timp, ar fi potrivită o cină romantică”.
n Laura Savu, 24 de ani, studentă: „De Sfântul Valentin nu voi face ceva foarte special. Pentru mine va fi o zi obişnuită. Eu, ca să spun aşa, sunt de modă mai veche şi voi sărbători Dragobetele, pe data de 24 februarie. Consider că această zi trebuie să o sărbătorim noi românii, pentru că face parte din tradiţia noastră şi aşa este normal, să ne păstrăm obiceiurile”.
n Octavian Florescu, 18 ani, elev: „Pentru mine Valentine’s Day, va fi o zi deosebită, pe care o voi petrece cu prietena mea. O să îi cumpăr un buchet mare de trandafiri, dar şi un alt cadou care va fi surpriză. Seara cred că o să ieşim la un restaurant, prin oraş”
n Loredana Mihăilă, 26 de ani, agent vânzări: „Nu ştiu ce voi face pe 14 februarie. O să îl las pe prietenul meu să aleagă. Cu siguranţă îi voi pregăti şi eu ceva deosebit. Îi voi cumpăra un cadou frumos care să reprezinte ceva, să fie simbolic, dar în acelaşi timp şi important. Nu-mi plac toate lucrurile apărute acum şi vândute la tarabe, prin oraş”.
n Alexandra Niculescu, 29 de ani, salariată: „Nu voi sărbători Ziua Sfântului Valentin. Pentru mine este important Dragobetele. Am copilărit la ţară, unde am învăţat obiceiuri legate de această zi şi mi-au plăcut foarte mult. Pentru mine ziua de 24 februarie, atunci când se sărbătoreşte Dragobetele, va fi o sărbătoare adevărată. Cred că o voi petrece alături de iubitul meu, dar nu vom face nimic deosebit”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email