Argeşenii care întârzie la plata curentului vor fi obligaţi să constituie garanţii

Conducerea grupului energetic CEZ România va solicita clienţilor garanţii financiare pentru evitarea neplăţii facturilor – prevedere care apare într-un proiect normativ al ANRE, precizând însă că sumele respective „nu sunt împovărătoare”, potrivit mediafax.ro.

Consumatorii de energie electrică vor trebui să constituie garanţii financiare în contul distribuitorilor, pentru a acoperi riscul de neplată a facturilor, conform proiectului Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE, care a fost în dezbatere publică în perioada 12-29 iunie.

„Operatorul de distribuţie (OD) are dreptul de a solicita titularilor de contract constituirea garanţiilor financiare, în cazurile prevăzute în contractul pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice. Solicitarea constituirii de garanţii financiare se realizează de către OD printr-o notificare scrisă, transmisă către titularul de contract, cu confirmare de primire”, arată proiectul citat.

Potrivit documentului, „în momentul solicitării de constituire de garanţii financiare, OD informează titularul de contract asupra condiţiilor de actualizare, executare, reconstituire şi restituire a garanţiei financiare.

Cât este garanţia

De asemenea, în cazul în care valoarea debitelor este mai mare decât valoarea garanţiei, aceasta va fi executată, urmând ca restul debitelor să fie recuperate conform legislaţiei în vigoare. „Executarea garanţiei financiare nu exonerează titularul de contract de la plata penalităţilor calculate până la momentul respectiv conform contractului cadru pentru prestarea serviciului de distribuţie a energiei electrice”, mai arată proiectul citat.

Cu alte cuvinte, consumatorul care a înregistrat întârzieri la plata energiei va trebui să constituie o garanţie financiară în contul distribuitorului, în cuantum egal cu o valoare medie a facturii din ultimele 12 luni plus valoarea facturii (sau totalul facturilor) întârziate.

La Curtea de Argeş, cei mai mulţi locuitori sunt abonaţi CEZ, şi poate la fel de mulţi sunt nemulţumiţi de serviciile oferite, mai ales de  întreruperea curentului. Acum, cei care au avut întârzieri la plata facturilor vor fi obligaţi să constituie garanţii. În acelaşi timp însă, aparatele electrocasnice şi electronice care se ard din cauza avariilor dese ale reţelelor reprezintă doar paguba lor, „negarantată” de nimeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email