A lăsa copilul în grija unei bone pentru câteva ore a devenit o obişnuinţă sau o necesitate pentru părinţii argeşeni. Cu toate că salariile sunt încă mici în municipiul nostru, şi nu permit luxul unei bone, cei mai mulţi părinţi au angajat totuşi
pe cinvea pentru copii sau sunt în căutarea unei bone perfecte. La această situaţie s-a ajuns, se pare, din cauza numărului prea mic de locuri la grădiniţele din Curtea de Argeş.
Puţine locuri la grădiniţă
Majoritatea unităţilor de învăţământ preşcolar şi-au completat, deja, cifrele de şcolarizare prevăzute pentru acest an şcolar, aşa că doar printr-un noroc se mai poate găsi acum un loc liber, singura variantă fiind un copil care nu se mai prezintă la grădiniţă din diverse motive. În acest an, cele mai căutate s-au dovedit a fi grădiniţele cu program prelungit, unde înscrierile s-au încheiat încă din vară. În cele mai multe cazuri, ambii părinţi lucrează câte 8-10 ore pe zi, aşa că sunt nevoiţi să îşi dea copilul la o grădiniţă cu program prelungit. Cum la noi în oraş există numai două grădiniţe cu program de dimineaţa până seara, Grădiniţa numărul 2 şi Grădiniţa numărul 3, problema locurilor puţine a iscat nemulţumiri din partea părinţilor.
La Grădiniţa Nr. 2 cu Program Prelungit s-au primit peste 300 de cereri de înscriere. Din numărul total de cereri, numai 284 de copii au fost încadraţi în cele zece grupe din grădiniţă. Restul de copii, un număr mai mare de 40, au rămas pe dinafară. „Nu îi puteam mulţumi pe toţi părinţii. Nu avem locuri suficiente, aşa că i-am îndrumat spre celelalte unităţi din municipiu. Am acceptat în general copiii care locuiesc în zona grădiniţei şi care au împlinit vârsta minimă, adică trei ani”, a spus directoarea Tatiana Mihai. Mulţi părinţi au încercat şi la Grădiniţa Nr. 3 cu program prelungit, dar şi acolo situaţia a fost aceeaşi – prea mulţi copii înscrişi pentru numărul mic de locuri.
Părinţii apelează la rude sau la bone
Astfel, părinţii au căutat soluţii. Şi au găsit, se pare. „Fetiţa mea a fost respinsă că nu are încă trei ani, deşi face acum în octombrie. Am fost nevoită să apelez la o mătuşă care este pensionară să stea cu fetiţa când eu şi soţul suntem la muncă. Suntem rude, nu mi-a cerut bani, dar sunt mereu atentă cu ea. Şi cadourile costă”, a spus Ionela.
O altă mămică nemulţumită de situaţie ne-a povestit că a renunţat la serviciu pentru a sta cu prichindelul ei acasă. „L-am înscris pe cel mic la două grădiniţe şi la nici una nu mai erau locuri. O bonă nu ne permitem şi nu am avut cu cine să îl las acasă. Aşa că am fost nevoită să renunţ la serviciul meu şi am devenit eu bonă la alţi doi copii, care locuiesc în acelaşi bloc. Era singura soluţie să am grijă de băieţelul meu şi să câştig şi ceva bani”, a spus Florina.
Deşi au fost îndrumaţi către grădiniţe cu program normal, de la 08.00 la 12.00, multe familii au renunţat la a-şi mai duce copiii la grădiniţă din cauza timpului. Aşa că ori îi lasă cu membri ai familiei, ori le-au găsit bone. „Deşi nu avem salarii prea mari pentru oraşul nostru, ne-am strâns la buzunare şi am angajat bonă pentru fetiţa noastră. Este o doamnă pensionară, foarte drăguţă, care iubeşte copiii. Nu am avut ce să facem, că nu aveam cum să las copilul singur acasă. Din câte ştiu, zeci de familii apelează la bone că nu au reuşit să îşi înscrie copiii la grădiniţă”, a spus Cornel, tatăl unui fetiţe de trei anişori.
O variantă mai ieftină – 4 ore la grădiniţă şi 4 ore cu bona
Nu numai argeşenii care nu îşi duc copiii la grădiniţă angajează bone. O familie din cartierul Posada ne-a mărturisit că a ales o altă variantă. „Pentru că nu am găsit loc la program prelungit, copilul nostru merge până la 12 la grădiniţă, de unde este luat de o bonă, care are grijă de el timp de patru ore pe zi până venim noi de la serviciu. Aşa ne costă mai puţin. Adică patru ore pe zi, timp de cinci zile pe săptămână, ne costă 200-300 lei pe lună, în timp ce o bonă de toată ziua ne costă minim 500 lei. Cam astea sunt preţurile bonelor de la noi, indiferent de vârstă. Am stat de vorbă cu zeci de femei până am luat această decizie, însă cred că este cea mai bună metodă”, a spus familia Radu.