Foarte mulţi locuitori din municpiul Curtea de Argeş şi-au găsit locuri de muncă la Piteşti şi sunt nevoiţi să facă zilnic navetă. În aceeaşi situaţie se află studenţi care au ales să studieze la o universitate din Piteşti şi care nu au mai găsit locuri disponibile la cămin sau care nu îşi permit să plătească chiria unui apartament. Pentru aceştia, soluţia deplasării la Piteşti este transportul autorizat de persoane cu microbuze sau aşa zişii „pieţari”, care efectuează transport de persoane cu autoturismele personale, pe ruta Curtea de Argeş – Bascov. De foarte multe ori transportatorii autorizaţi se plâng că rămân fără clienţi din cauza acestor „pieţari”. „Domnule, sunt foarte mulţi care practică acest tip de transport. Am făcut nenumărate sesizări la autorităţi, dar până acum nu s-a întâmplat nimic cu ei. Ei aşteaptă lumea în zona Bisercii Domneşti şi ne iau oamenii. Noi avem licenţă de transport, avem acte în regulă, pentru care plătim, şi foarte mulţi preferă să meargă cu pieţarii. Nici nu ştiu că în caz de accident nu vor fi despăgubiţi”, se plânge şoferul unui microbuz.
„Alţii fac alte ilegalităţi şi nu se leagă nimeni de ei”
Este imposibil ca argeşenii care trec prin zona de la Biserica Domnească să nu audă întrebarea „Mergi la Piteşti, şefu’?”. Ionuţ, care locuieşte în Curtea de Argeş, nu are un loc de muncă, dar în fiecare zi pentru a câştiga nişte bani efectuează transport de persoane cu maşina personală. „Am fost plecat în străinătate şi am reuşit să strâng ceva bani cu care mi-am cumpărat maşina. Pentru că nu am găsit un loc de muncă, am început să fac curse. Şi tata se ocupă de mult timp cu aşa ceva. El lucrează ca paznic, iar în timpul liber mai bagă şi el câteva curse. Dar să ştiţi că noi nu obligăm lumea să meargă cu noi. Foarte mulţi oameni care ne cunosc vin la noi şi ne spun că merg în condiţii mai bune şi tot pe aceiaşi bani”, spune Ionuţ. În aceeaşi situaţie se află şi C.M., care transportă ilegal persoane de câţiva ani de zile. „Domne, nu dăm în cap la nimeni. Mai facem şi noi un ban. Nu înţeleg de ce se leagă lumea de noi. Am avut destule probleme şi cu poliţia, am primit şi amenzi. Cu ce suntem noi vinovaţi dacă lumea vine la noi? E foarte greu să te descurci cu banii pe care îi câştigi din salariu. Am şi eu băiatul la facultate. Alţii fac alte ilegalităţi şi nu se leagă nimeni de ei. Mă ocup de mult cu astfel de curse şi pot spune că deja am clienţii mei. Am studenţi care se duc la facultate şi foarte mulţi oameni care lucrează la Piteşti”, spune C.M.
În microbuze se urcă mulţi ţigani
În ciuda autorităţilor care ba încearcă să îndepărteze pieţarii, ba îi lasă în treaba lor, argeşenii preferă acest tip de transport. „M-am înscris la o facultate la Piteşti şi acum sunt în ultimul an. Am făcut naveta doi ani de zile şi ştiu ce înseamnă acest lucru foarte bine. Eu unul prefer să merg cu pieţarii, recunosc. Vă spun şi de ce. În primul rând în maxi taxi dimineaţa se urcă foarte mulţi ţigani. Am văzut cu ochii mei cum furau mai ales de la fete. Pe şofer parcă nu îl interesa. E îngrozitor, pentru că nimeni nu face nimic. Îţi fură tot şi nu poţi sta lângă ei. Apoi, un microbuz face foarte multe opriri şi faci o oră până la Piteşti. Mai bine merg cu maşina şi dau tot banii ăia şi am condiţii foarte bune”, spune Andrei, student la o facultate din Piteşti. Mihaela P. lucrează la o societate care are sediul la Bascov şi face naveta de trei ani de zile la Piteşti. Aceasta este total nemulţumită de condiţiile de care beneficiază în microbuze.
Pieţarii nu renunţă
„Nu circul cu maxi-taxi decât în situaţii de urgenţă. Nu poţi să mergi în condiţiile alea. Bagă foarte mulţi oameni şi nici nu poţi să respiri. Dar mai este o problemă. Şoferii vorbesc foarte urât cu clienţii. De exemplu, dacă vrei să mergi până la Băiculeşti şi ai găsit loc liber, iar în urma ta se urcă cineva care merge la Bascov eşti ridicat de pe scaun, pentru că mergi mai aproape. Nu mi se pare normal. Ca să nu mai vorbesc despre ce fel de persoane care se urcă în aceste maşini”, spune supărata femeia. „Pieţarii” spun că nu vor renunţa la acest obicei atâta timp cât oamenii preferă să circule cu ei. „Eu o să mai fac astfel de curse, pentru că nu pot să mor de foame. Să se facă locuri de muncă şi apoi renunţăm. Să nu credeţi că se câştigă foarte bine. Foarte mulţi au renunţat când au văzut ce greu este. Iarna, când e frig, e cel mai urât”, ne mărturiseşte Ionuţ.