Ziua de 10 mai are o triplă semnificaţie pentru români. Astfel, pe 10 mai 1866 prinţul Carol a sosit la Bucureşti. Vestea sosirii sale fusese transmisă prin telegraf şi a fost întâmpinat de o mulţime entuziastă de oameni, dornici să cunoască noul conducător. La Băneasa i s-a înmânat cheia oraşului. Şi-a rostit jurământul în limba franceză: „Jur să păzesc legile României, să-i apăr drepturile şi integritatea teritorială”. 10 ani mai târziu, pe 10 mai 1877, s-a proclamat Independenţa de Stat a României. De asemenea, pe 10 mai 1881 principele Carol a fost încoronat rege, la patru ani de la ratificarea actului de independenţă a ţării. Prin aceste semnificaţii se realizează în mod simbolic unitatea indestructibilă între statul român suveran şi forma sa de guvernământ – monarhia. Acestea sunt premisele pentru care data de 10 mai devine ziua aniversării actului de formare a statului naţional român, România, definit atunci ca teritoriu cuprins între Arcul Carpatic, Prut, Marea Neagră şi Dunăre.
„Nu am auzit de Ziua Regelui”
Începând din 1866 şi până în anul 1948, Ziua Naţională a României era sărbătorită pe 10 mai, data la care Principele Carol I a fost proclamat domnitor şi apoi rege al României. În acea perioadă aveau loc defilări militare şi festivităţi populare. Deşi în municipiul Curtea de Argeş se află mormintele regilor, foarte puţini argeşeni îşi mai amintesc de semnificaţia zilei de 10 mai.
Ieri, la mormintele regilor, care se află la Mănăstirea Curtea de Argeş, nu era foarte mare agitaţie. La capetele mormintelor se aflau câteva flori aşezate în vaze de porţelan. De asemenea, la capela din curtea Mănăstirii se putea vedea printre grilajul de fier sicriul acoperit de drapelul României, în care se află regele Carol al II – lea. „Nu ştiu ce semnificaţie are această zi. Chiar nu-mi amintesc. Sincer, nu am auzit de Ziua Regelui şi nu ştiu ce să vă spun”, ne-a mărturisit un bărbat care se plimba prin curtea Mănăstirii, vizibil deranjat de întrebarea noastră. Nici tinerii din municipiu nu ştiu prea multe despre ziua de 10 mai. „Acum nu-mi amintesc nimic. Am auzit de regele Carol, dar nu ştiam că în această zi a fost încoronat rege. Am fost la Mănăstire, dar nu ştiam nimic de mormintele regilor. Poate o să mă duc şi eu acum să văd”, a spus Cătălin Mihai, elev la un liceu din Curtea de Argeş.
„Se trăia mult mai bine în acea perioadă”
În schimb, în această zi au venit în excursie la Mănăstirea Curtea de Argeş foarte multe grupuri de elevi din Bucureşti, pentru a vedea mormântul primului rege al României. „Am fixat această excursie special pentru această zi, care este una foarte importantă în istoria noastră. Este ziua în care s-a proclamat independenţa României. Eu am 61 de ani, dar am auzit de la părinţii mei foarte multe lucruri despre acea perioadă. Ca o comparaţie, din câte ştiu, sunt convinsă că atunci era mult mai bine decât în această perioadă. Chiar şi după ce a venit Ceauşescu la conducerea ţării, în primii ani, oamenii trăiau mai bine. Acum am ajuns de râsul lumii”, spune Doina Petricu, din Bucureşti.
Copiii erau foarte încântaţi de frumuseţea Mănăstirii Argeşului şi ascultau cu atenţie tot ce le spunea învăţătoarea despre ziua de 10 mai. „Am învăţat la şcoală ce semnificaţie are această zi. Acum doamna învăţătoare ne-a adus aici la Curtea de Argeş să vedem şi noi unde este înmormântat regele Carol I”, spune Miruna. Mihaela Dumitru este învăţătoare în Bucureşti, de peste 20 de ani, iar pe 10 mai, în fiecare an, vine la Curtea de Argeş cu elevii, pentru a le arăta acestora locul în care sunt înmormântaţi primii regi ai României. „Mi se pare normal ca elevii să cunoască aceste lucruri foarte importante legate de istoria ţării noastre. Eu în fiecare an vin la Curtea de Argeş în această zi. Copiii sunt în clasa a IV- a, dar sunt sigură că vor reţine câteva lucruri esenţiale din această excursie”, spune învăţătoarea.