Argeşenii l-au sărbătorit pe Sfântul Dumitru


Creştinii l-au sărbătorit ieri pe Marele Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir şi făcătorul de minuni din Tesalonic. Argeşenii au mers la bisericile din municipiu unde au aprins lumânări pentru pomenirea morţilor şi, de asemenea, s-au rugat pentru cei dragi. Sfântul Dimitrie a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. În acea perioadă, împăraţii se temeau de cei care le puteau distruge autoritatea propovăduind creştinismul, aşa că Maximian l-a aruncat pe Sf. Dumitru în temniţă pentru a-l ţine la distanţă de poporul care ar fi putut fi influenţat de învăţăturile sale.
Sfântul a trăit în vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian. Tot în acea perioadă împăratul se lăuda cu un supus de al său despre care spunea că era cel mai puternic de pe pământ, invitându-i pe curajoşi să îl confrunte. Un tânăr creştin a dorit să se lupte cu el, aşa că s-a dus la temniţa sfântului Dumitru să îi ceară binecuvântarea.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Dumitru

 Sfântul l-a însemnat pe Nestor cu semnul crucii pe frunte şi i-a prezis că va învinge, ceea ce s-a şi întâmplat. Atunci, Maximilian le-a poruncit soldaţilor să meargă să îl străpungă cu suliţele pe Dumitru. Se spune că moaştele şi sângele sfântului Dumitru au înfăptuit numeroase miracole. De amintit este şi faptul că, astăzi, creştinii îl pomenesc pe Sfântul Mare Mucenic Nestor. Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor. În această zi, se spune că ciobanii vor afla cum va fi iarna. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Există mai multe obiceiuri legate de ziua în care este sărbătorit Sfântul Dumitru:
n în această perioadă ciobanii coboară de la munte pentru a lăsa oile în grija stăpânilor lor;
n ziua Sfântului Dumitru mai este numită şi ziua soroacelor. În această zi se terminau învoielile încheiate între stăpânii oilor şi ciobani;
n în anumite zone oamenii îl cinstesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie;
n despre Sfântul Dumitru şi Sfântul Gheorghe se spune că sunt fraţi, iar după cum s-au înţeles, Sfântul Dumitru trebuie să dezfrunzească acum pădurile şi să invite pe toată lumea la sărbătoarea recoltei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email