Argeşenii îşi pregătesc copiii de şcoală cu haine de la second-hand

Pentru că a mai rămas foarte puţin timp până la începutul noului an şcolar, părinţii au început deja să cumpere lucrurile necesare pentru copiii care vor merge la şcoală. Pentru că foarte mulţi argeşeni au rămas fără serviciu din cauza disponibilizărilor, în acest an bugetul alocat pentru aceste cumpărături este mult mai mic. Oamenii caută magazinele unde sunt cele mai mici preţuri sau chiar târgul de haine second-hand. Părinţii elevilor din zonă le cumpără îmbrăcăminte de la târgul de haine vechi. Decât să dea zeci de lei pe un costum sau un ghiozdan nou, argeşenii preferă vechiturile, mai ieftine şi de multe ori de o calitate mai bună. Ieri, în târgul second-hand erau foarte mulţi părinţi împreună cu copiii, care căutau aşa zisele „haine de şcoală”. În târg erau şi foarte mulţi comercianţi de haine noi. Aici o uniformă pentru o elevă de clasa I – a se vinde cu 25 de lei, uniformele pentru băieţi cu preţuri cuprinse între 35 şi 40 de lei, iar cămăşile pentru elevi se vând cu 12 lei. „Am adus şi noi ceea ce se caută în această perioadă. Vin foarte mulţi părinţi să cumpere uniforme de la noi, pentru că avem preţuri mici. De multe ori mai lăsăm şi puţin la preţ, că lumea nu mai are bani. Mulţi îşi iau de la gură pentru a avea bani să cumpere haine pentru copii”, spune un comerciant în timp ce ajută o un băieţel să probeze o uniformă.

„Cred că voi da cel puţin 100 de lei pentru îmbrăcăminte”

 Argeşenii cumpără uniforme şcolare de la tarabele cu haine noi, iar încălţăminte, îmbrăcăminte sau ghiozdane, de la second-hand pentru a economisi bani. „Mai este puţin până când începe şcoala şi trebuie ne pregătim. Cred că voi da cel puţin 100 de lei pentru îmbrăcăminte, asta pentru că multe lucruri le cumpăr de la second-hand. Uniformele mi se par cam scumpe şi nu sunt făcute nici din material foarte bun. O mai are şi pe cea de anul trecut, dar i-a rămas mică. Din târg vreau să îi iau nişte adidaşi şi un trening pentru că sunt mai ieftine”, spune Diana Matei, care are un băiat în clasa a II- a. Copiii căutau şi ei prin grămezile de ghiozdane pe cele mai colorate şi imprimate cu diferite personaje de desene animate şi nu se lăsau până nu-şi convingeau părinţii să le cumpere. Acestea aveau preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei, faţă de cele noi care costau peste 15 lei. Liliana Moise a venit cu fetiţe ei, Adelina, în târg pentru a-i cumpăra acesteia o pereche de adidaşi şi un trening. După o scurtă negociere cu vânzătorul a reuşit să cumpere aceste lucruri cu 25 de lei. „Eu zic că am economisit ceva bani. Un trening nou nu găseşti sub 30 de lei, iar adidaşii sunt de la 20 de lei în sus. Aici în târg se găsesc lucruri ieftine şi mult mai bune ca cele noi”, spune femeia.

Comercianţii se aşteaptă ca vânzarea să meargă puţin mai bine

La o altă tarabă o mămică îşi ajută băiatul să probeze o cămaşă, pentru uniformă. „Trebuie să iau o cămaşă pe care să o poarte pe sub uniformă. Costă 12 lei. Am cheltuit până acum 60 de lei pentru uniformă şi ghiozdan. Probabil că voi mai da încă pe atât pentru un trening şi încălţăminte. Ne descurcăm foarte greu cu salariile pe care le avem”, se plânge o femeia. Comercianţii care erau ieri în târg se aşteptau ca în această săptămână vânzarea să meargă mai bine, datorită argeşenilor care vin aici să cumpere haine sau încălţăminte pentru copii. „Acum şi săptămâna viitoare sperăm să meargă puţin mai bine. Am mai vândut haine pentru copii. Am adus adidaşi, geci, bluze mai groase, chiar şi ghiozdane. Vin mulţi oameni să cumpere de la noi, pentru că le dăm mai ieftin. Mulţi nu mai au bani ca înainte, iar târgul reprezintă ultima soluţie”, spune Marius, unul dintre comercianţii de haine vechi. Din ce în ce mai mulţi părinţi vin în târgul second – hand pentru a cumpăra copiilor haine „de şcoală” economisind astfel câteva zeci de lei pe care îi vor da totuşi pe rechizite sau alte materiale didactice. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email