Argeşencele nu mai fac conserve

Gogoşarii, ardeii, roşiile şi vinetele rămân pe tarabele comercianţilor în această toamnă, în timp ce gospodinele se mulţumesc să pună mai puţine conserve în cămară pentru iarnă.
Preţurile legumelor şi fructelor rămân neschimbate chiar dacă o bună parte din comercianţii pieţelor din municipiul nostru riscă să rămână cu ele nevândute. „Astea sunt preţurile. Nu putem nici noi să dăm mai ieftin în condiţiile în care plătim taxe multe şi mari, dar şi transportul. Eu aduc marfa tocmai de la Ploieşti”, spune unul dintre comercianţi.

„Nu ne mai ajung banii pentru că ne-au fost micşorate salariile”

În Piaţa Centrală din Curtea de Argeş, un kilogram de gogoşari sau ardei capia costă 3,5 – 4 lei, iar unul de vinete 1,5 – 2 lei. „O să renunţ să mai pun conserve atât de mult cum puneam anii trecuţi, când obişnuiam să umplem cămara. Voi face puţin anul acesta. Fac câteva borcane de zacuscă şi bag câtva borcane de murături. Nu ne mai ajung banii pentru că ne-au fost micşorate salariile. Trebuie să ne descurcăm cu ce avem”, spune Elena, o tânără gospodină.  Argeşenii care doresc să cumpere cantităţi mai mari se orientează către ofertele din supermarket-uri sau către depozitele en-gros. „Am auzit de la o colegă că în supermarket este puţin mai ieftin. Eu cumpăr mai mult şi dacă economisesc ceva bani e foarte bine. Am înţeles că şi prin en-gros-uri prin Piteşti ar fi mai ieftin. Cei din pieţe le aduc tot de acolo. Nu sunt foarte mulţi producători”, spune Aurelia Nicula. În această situaţie comercianţii se plâng că afacerile nu le merg, iar vânzările sunt mai slabe decât anul trecut. „Merge foarte prost. Omul cumpără pentru că aşa e obiceiul, dar nu la fel de mult ca anul trecut. Astea sunt preţurile pentru că şi noi la rândul nostru avem cheltuieli. E rău că nu mai are lumea bani. Oamenii au fost daţi afară sau au salarii mai mici şi nu îşi mai permit să cumpere ca în anii trecuţi, când luau cu sacii”, spune un alt comerciant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email