Argcoms are în baza de date ii vechi de peste 60 de ani

Modelele de ii din zona Argeşului, adunate timp de peste şase decenii, sunt păstrate în baza de date a Argcoms SOCOM, obiectele de vestimentaţie tradiţionale împodobite manual fiind produse în continuare cu ajutorul creatorilor populari.
“Suntem, într-un fel, custodele patrimoniului cultural imaterial din zona de nord a judeţului Argeş, cu precădere din zona etno-folclorică Valea Argeşului. (…) Avem o importantă bancă de date, de desene, de croială, iar iile se produc în continuare, în funcţie de cerere”, a declarat pentru AGERPRES Nichita Sandu, preşedintele societăţii cooperative meşteşugăreşti Argcoms SCM din Curtea de Argeş.
Iile din zona Argeşului sunt realizate din pânză de in, având diferite motive cusute manual, cu acul. Predominante sunt motivele geometrice, iar culorile de bază sunt roşul şi negrul.
“Sunt două tipuri de ii, cu mânecă lungă şi cu mânecă scurtă. Au guler rotund şi o despicătură în faţă, legată cu şnur. (…) Valea Argeşului este o zonă de confluenţă a portului popular, cu influenţe din zona Muscelului, din zona Văii Topologului, unde există elemente provenite din Ardeal, dar şi din zona de sud a Munteniei”, a explicat Nichita Sandu.
Iile sunt, de regulă, croite în atelierele Argcoms SCM, după care sunt date meşterilor populari colaboratori, pentru a fi împodobite manual. Cei care încă mai cunosc meşteşugul tradiţional, în general femei aflate la vârsta pensionării din comune precum Corbi, Albeştii de Argeş sau Domneşti, lucrează la domiciliu, pentru completarea veniturilor.
IIle ar trebui vândute cu 500 de lei, dar se vând cu 150 – 200 de lei
Pentru a se putea obţine profit, iile ar trebui să se vândă la peste 500 de lei bucata, însă ele sunt comercializate la preţuri cuprinse între 150 şi 250 de lei.
“În artă nu poţi să ai productivitate, nu putem apela la maşini pentru a creşte productivitatea. Este vorba de identitatea zonei, sunt produse tradiţionale. (…) Trebuie să ai grijă să nu cazi în latura kitsch”, afirmă preşedintele Argcoms SCM.
Iile sunt vândute atât prin magazinul propriu din Curtea de Argeş sau prin standurile aflate în muzeele din judeţ, cât şi la diferite târguri de produse tradiţionale, iar mai nou şi în mediul online.
Modelele sunt produse în funcţie de cererea de pe piaţă, printre clienţii cei mai fideli fiind copiii, care îmbracă straiele tradiţionale la diferite serbări.
“Comenzile sunt aleatorii. În momentul în care vedem că scade stocul, le cerem colaboratoarelor noastre să realizeze anumite modele”, a precizat Nichita Sandu.
Argcoms SCM este succesoarea mai multor organizaţii cooperatiste, care au funcţionat începând cu anul 1950. Pe lângă costumele populare, aici sunt produse obiecte tradiţionale din ceramică, ţesături, dar şi ornamente pentru pomul de Crăciun, printre pieţele de desfacere numărându-se Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, Brazilia şi Japonia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email