Aquaterm are nevoie de 750.000 de euro ca să înceapă modernizarea reţelelor de apă

Administratorul SC Aquaterm, Gabriel Nastea, a depus săptămâna trecută la Registratura Primăriei o adresă oficială prin care solicită echivalentul a 750.000 de euro din bugetul local pentru a începe rezolvarea problemelor pe care oraşul le are cu reţelele de apă şi canalizare. Societatea Aquaterm ared rept unic acţionar Consiliul Local, iar în anii anteriori a primit bani pentru înlocuirea reţelelor.  Ce-i drept, banii au venit până prin 2015, apoi Aquaterm nu a mai primit nimic. Ultima investiţie a fost o lucrare pe Aleea Trandafirilor, dar Curtea de Conturi a dispus, în urma controlului făcut, recupererea unor sume pe lucrări neexecutate sau executate altfel decât ar fi trebuit acolo.

Cei 750.000 de euro ar fi folosiţi pentru achiziţia unui sistem de monitorizare şi comandă pentru pompele energofage ale staţiei de apă de la Cerbureni, pentru înlocuirea mai multor echipamente de la acelaşi obiectiv, etc. „Dacă am primi aceşti bani, la finalul anului 2018 nu am mai avea atâtea probleme cu apa şi cu canalizarea”, spune Gabriel Nastea.

Se aşteaptă bugetul

Cel mai probabil, bugetul local va fi adoptat în martie, după 45 de zile de la publicarea bugetului central în Monitorul Oficial, potrivit consilierului local Ştefan Dumitrache. Până atunci, funcţionarii din Primărie, în frunte cu primarul Panţurescu şi cu directorul economic Gheorghe Florescu, făuresc bugetul local. Din el, 750.000 de euro ar putea fi daţi Aquaterm, dacă administraţia locală vrea ca cetăţenii să nu mai aibă probleme cu apa la Curtea de Argeş. E greu de spus dacă suma va fi şi dată, având în vedere numeroasele solicitări pe care Gabriel Nastea le-a făcut către Primărie şi la care nu a primit niciun răspuns.

Şi totuşi, suma, deşi mare, nu este imposibilă pentru bugetul local. Spre comparaţie, Serviciul Public de Gospodărie Comunală (SPGC)  a avut în 2017 un buget de 8,1 milioane de lei, din care peste jumătate a fost folosit pentru salarii. SPGC se ocupă cu asfaltările şi cu plantarea florilor prin oraş, aşadar o activitate cel puţin la fel de importantă este şi cea a Aquaterm, care se ocupă de apa şi canalul din Curtea de Argeş. Din motive greu de aflat pentru cei mai mulţi dintre noi, directorul SPGC nu întâmpină nicio problemă când stabileşte programul de lucrări şi banii pe care îi cheltuieşte. În cazul Aquaterm, lucrurile stau cu totul altfel. Potrivit legii, bugetul local trebuie supus dezbaterii publice, iar cetăţenii pot şi trebuie să participe la ea, să inlfluenţeze, dacă se poate, propunerile făcute de Primărie în sensul  alocării banilor acolo unde e mai mare nevoie de ei. Oricum, nimeni niciodată nu a numărat panseluţele directorului Ghiţă, dar avariile la apă au fost simţite şi înjurate de toată lumea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email