Aproape 300 de elevi au susţinut prima probă din cadrul evaluării naţionale

278 de elevi de clasa a VIII- a, de la unităţile şcolare din municipiul Curtea de Argeş au susţinut, ieri, prima probă din cadrul evaluării naţionale, cea la limba şi literatura română. Varianta de examen a fost extrasă luni dimineaţă şi transmisă centrelor de comunicare, respectiv inspectoratele şcolare judeţene. Plicurile sigilate cu subiecte au fost deschise la ora 09:00, iar din momentul în care au fost înmânate elevilor aceştia au avut la dispoziţie un interval de timp de 120 de minute pentru a le rezolva. Proba la limba şi literatura română a cuprins două subiecte. Primul dintre ele, notat cu 42 de puncte, urmărea analiza de vocabular a unui fragment din basmul „Rodul tainic” scris de Ioan Slavici. De asemenea, elevii au avut de realizat o compunere de aproximativ 10 – 15 rânduri în care să argumenteze de ce „Rodul tainic” aparţine genului literar „basm”. În cadrul celui de-al doilea subiect elevii au avut de rezolvat mai mulţi itemi pe baza textului non-literar „Enciclopedia lumii vii”. Totodată elevii au avut de realizat o compunere de 10 – 15 rânduri în care să descrie un tablou impresionant din natură.
Emoţii mari pentru elevi, dar şi pentru părinţi
În apropierea şcolilor, elevii erau aşteptaţi de părinţi, vizibil emoţionaţi, chiar la poarta instituţiei. „Sincer, nu mai am răbdare până nu vorbesc cu el să văd ce a făcut. Văd că mulţi colegi de-ai băiatului meu au ieşit din sală. Poate le-o fi dat greu şi încă mai rezolvă subiectele. Am mari emoţii pentru că este un examen foarte important”, spune Claudia Popescu, mama unui elev din municipiu. În jurul orei 11:00, elevii începuseră să-şi facă apariţia în curtea instituţiilor de învăţământ, semn că examenul era aproape de final. Absolvenţii claselor a VIII- a spun că subiectele au fost de dificultate medie, deşi unele cerinţe i-au pus le-au creat probleme. „Subiectele nu au fost nici grele nici uşoare, mie aşa mi s-au părut. Am mai lucrat înainte de examen câteva variante de subiecte pentru a mă obişnui. Am avut emoţii mari, recunosc, deşi m-am pregătit”, spune Alexandru, un elev din municipiu. „Nu mi s-a părut greu, dar au mai fost câteva cerinţe mai grele, pe care nu prea le-am înţeles. Sper să iau peste 8. Aş fi mulţumit”, spune Adrian, un alt elev.
Proba scrisă la matematică se desfăşoară miercuri
Evaluarea lucrărilor va fi făcută de doi profesori din unitatea de învăţământ respectivă. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ. Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare, pe baza unui punctaj pe scara 1 – 100, acordându-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabileşte nota prin împărţirea la zece a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire şi o trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a. Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua astăzi, cu proba la Limba şi literatura maternă, şi miercuri, 22 iunie, cu proba de Matematică. Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 24 iunie, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, între orele 14.00 şi 18.00, pot fi depuse contestaţiile, care vor fi soluţionate în 25 şi 26 iunie. Afişarea rezultatelor finale, după contestaţii, va avea loc în data de 27 iunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email