Pe o suprafaţă de mai bine de 20 de hectare pădurea a fost înghiţită de craterele apărute ca din senin, pomii fructiferi au fost culcaţi la pământ iar gardurile care despart proprietăţile au dispărut printre mormanele de nămol Ploile din ultima perioadă au determinat alunecări masive de teren în comuna Nucşoara. Localnicii sunt de-a dreptul îngroziţi pentru că nimeni nu poate să îşi explice cum, peste noapte, pământul a fost brăzdat de sute de cratere, adânci chiar de câţiva metri. Grădinile oamenilor au devenit astfel un adevărat pericol, pentru că oriunde ai călca, terenul pare să se scufunde. Pe o suprafaţă de mai bine de 20 de hectare pădurea a fost înghiţită de craterele apărute ca din senin, pomii fructiferi au fost culcaţi la pământ iar gardurile care despart proprietăţile au dispărut printre mormanele de nămol.
„Am auzit nişte bubuituri şi apoi am văzut nenorocirea”
Gheorghe Şerban, cel are a văzut pentru prima dată grădinile distruse, spune că totul s-a petrecut în câteva minute. „Eu eram în grajd, la animale şi dintr-o dată am auzit aşa, ca nişte bubuituri puternice. Iniţial, nu le-am dat importanţă, pentru că nu mi-aş fi imaginat nici în ruptul capului o asemenea nenorocire. Când am ieşit din grajd şi am vrut să dau drumu’ la animale, am crezut că nu mai văd bine. În tot pământul din jur apăruseră numai cratere şi gropi, dealul o luase la vale, iar iazul unde adăpam animalele dispăruse. Aşa ceva nu mi-a fost dat să văd până acum”, povesteşte bătrânul. În scurt timp, şi ceilalţi săteni au venit să vadă grozăvia. „Numai după ce am văzut cu ochii mei, am înţeles cât de gravă este situaţia. Am rămas fără cuvinte. Ce poţi să mai zici după ce vezi nenorocirea asta”, spuneau oamenii.
A explodat pământul
Alertaţi de cele întâmplate, sătenii din Nucşoara au apelat la primar, la şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din zonă, precum şi la salvamontişti, însă nimeni nu poate să îi ajute în acest moment. Grădinile lor au fost distruse, iar terenul nu mai poate fi folosit, pentru că a devenit un adevărat pericol. „Cum să ne scoatem noi căpiţele cu fân de acolo, dacă drumul a dispărut, iar pământul se prăbuşeşte peste tot? Eu am câteva vaci acolo şi nu ştiu ce o să fac. Mi-e teamă că dacă le scot din grajd, o vacă ar putea să calce pe marginea unui crater şi o înghite pământul”, spunea Gheorghe Şerban. „Pur şi simplu, a explodat pământul. În 70 de ani, nu mi-a fost dat să văd aşa ceva. Mi-am făcut cruce şi am plecat”, adaugă un alt vecin.
Bătrânele din sat vorbeau despre Apocalipsă. „Cred că dracu’ a ieşit aici din pământ. Mamă, mie mi-e frică de diavol, vremurile astea parcă îl cheamă aici. Am 78 de ani şi nu am auzit de aşa ceva. Niciodată nu au fost necazuri d-astea la noi, cred că nu e lucru curat aici”, ne-a povestit Maria Şerban. Bătrâna vorbea încet, cu gura acoperită în basma, înfricoşată de nenorocirea abătută asupra satului.
O echipă de specialişti va studia fenomenul
Primarul din Nucşoara, Cornel Berevoianu, spune că este posibil ca sub terenurile afectate de alunecări să fie un lac tectonic, aşa cum este lacul Învârtita. Acest lac a apărut în anul 1818, iar sătenii povestesc că acolo exista o povarnă care a fost înghiţită de pământ, şi peste noapte în locul ei a apărut lacul Învârtita. „Cred că este dedesubt o magmă de gips mai moale, care se rupe din cauza acumulărilor abundente de apă din ultima perioadă. O să chemăm o echipă de specialişti în geologie şi geodezie, să analizeze fenomenul. Am luat legătura şi cu reprezentanţii de la Situaţii de Urgenţă, cu cei de la Protecţia Civilă, să vedem ce se poate face. Săracii oameni au rămas fără terenuri şi nimeni nu le are asigurate! Am avut noroc că nu au fost case în zonă”, a declarat primarul.
Din păcate, sătenii nu vor mai putea să folosească terenurile afectate de alunecările de teren, din cauza craterelor formate. Tot ce îşi doresc acum cei din satul Gruiu este ca alunecările să nu se extindă şi se roagă să nu le fie afectate casele.