Apartamentul mov din blocul gri

Deşi Regulamentul de urbanism e clar, blocurile din Curtea de Argeş sunt  vopsite ca sorcovele.

În 2018 a apărut la Curtea de Argeş ceea ce credeam că este maxim în materie de kitsch la blocurile colorate. Se pare însă că nu a fost aşa, argeşenii dovedind că se poate chiar mai mult. Deşi există un Regulament de urbanism al municipiului, sunt foarte puţini cei care îl respectă, iar imaginile care însoţesc  acest articol sunt ilustrative.

Conform Regulamentului menţionat, „pentru finisaje cu tencuieli sau vopsitorii colorate nu sunt admise culori cu proportie de alb mai mica de 80%. Sunt admise combinatii de culori cu indicarea lor stricta – cu mostre si studii de culoare in proiect”. Mai mult decât atât, documentul citat prevede şi că scările unui bloc nu pot avea toate culorile, ci trebuie să existe o armonie cromatică.

Conform legii, Primăria ar fi trebuit să suporte o treime din costul reabilitării blocurilor, o altă treime venea de la Guvern, iar locatarii dădeau restul de bani. La Curtea de Argeş nu s-a întâmplat aşa, pentru că Primăria nu a avut bani pentru reabilitarea blocurilor, astfel încât locatarii au reabilitat blocurile după cum s-au priceput. Ei sau preşedinţii asociaţiilor de proprietari.

„Nu e deloc frumos, dar asta e!”

Acolo unde blocul construit acum 40 de ani era verde, locatarii au vopsit o scară tot în verde, numai că noua culoare nu are nicio legătură cu ce e pe restul clădirii. În anumite cazuri, argeşenii au preferat să lasă faţadele gri, dar e o altă nuanţă faţă de cea veche. Două blocuri învecinate zgârie retina – unul e portocaliu iar altul e galben murdar. „Nu e deloc frumos, dar asta e”, spune un argeşean. Şi totuşi, cel mai grotesc dintre toate blocurile din Curtea de Argeş, iar asta nu e puţin lucru având în vedere cât de „viu” colorate sunt toate, rămâne cel gri de la Ivancea. Aflat pe un drum naţional, în calea turiştilor care merg spre munte, blocul respectiv poate să ne aducă celebritatea pentru desăvârşitul prost gust de care dă dovadă.

Iată însă că se poate şi mai mult de atât. Blocul în care se întâlnesc aproape toate culorile curcubeului are şi un apartament vopsit mov, lângă unul galben şi altul nevopsit de la construcţia lui, de acum 45 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email