Apartamentele regale de la Curtea de Argeş, doar pentru reprezentanţii Bisericii

La 18 februarie 2016 s-au împlinit 100 de ani de la moartea primei regine a României, regina Elisabeta (1881-1916). Ceremonia de încoronare a lui Carol I și a Elisabetei ca suverani ai României a avut loc la 10 mai 1881. Prințesa Paulina Elisabeta Otilia Luiza de Wied s-a născut la 17/29 decembrie 1843, la Neuwied, fiind fiica principelui Hermann de Wied și a principesei Maria de Nassau, potrivit unui documentar publicat de agerpres.ro. 

Liftul reginei Elisabeta, funcţional după 100 de ani

În Palatul Episcopal de la Curtea de Argeş funcţionează şi acum un lift care a fost montat în 1914 pentru regina Elisabeta. Arhiepiscopul de Argeş şi Muscel, Calinic, ne spunea în urmă cu câţiva ani că apartamentele regale între care face legătura liftul vor fi transformate în muzeu.

În parcul Mănăstirii Curtea de Argeş, mai în spate, oarecum ferit privirii, se află Palatul Arhiepiscopal, fost Palat regal. În sala Manole s-au ţinut şedinţe importante ale Consiliului de Coroană, iar apartamentele regale de la etaj i-au găzduit pe regii României. Regina Elisabeta a locuit aici doi ani, iar după ce s-a îmbolnăvit şi au început să o doară picioarele, pentru ea a fost montat un lift, unul dintre primele din ţară. Liftul, construit în Germania de prestigioasa firmă Stigler, face legătura între parterul clădirii, în care se află sala Manole, apartamentele regale şi atelierul de lucru al reginei Elisabeta.

Când am venit eu la Curtea de Argeş, în 1985,  liftul nu mai mergea, dar am reuşit să-l reparăm. Nimic nu am schimbat, pernele de piele sunt aceleaşi, butoanele, la fel”, ne povestestea ÎPS Calinic în 2008. Ascensorul e construit  din lemn  de cireş, lăcuit, şi pare o adevărată bijuterie.

Apartamente muzeu

La primul etaj, liftul se deschide în apartamentele regale. Camerele sunt mici şi sobre, iar mobilierul este fără cusur. ÎPS Calinic a găsit în 1985 obiectele care au aparţinut familiei regale aruncate într-un spaţiu strâmt, de depozitare, ascunse de ochii indiscreţi dar şi de cei ai Securităţii, şi le-a repus la locul lor. Nu a fost distrus nimic, în apartamentul reginei, tapetat cu mătase albă, fiind în perfectă stare  chiar şi lavoarul cu obiectele de porţelan pe care le folosea Elisabeta.

Atelierul în care regina şi doamnele ei de companie lucrau este, de asemenea, intact. Scaunele de epocă, ghergheful suveranei, pernele şi cărţile au fost puse la locul lor. Am găsit un tablou al reginei Elisabeta sub nişte steme cu Republica Populară Română şi sub câteva tablouri ale lui Stalin. Vom face aici un muzeu, să poată vedea toată lumea cum trăiau regii când veneau la Curtea de Argeş”, spunea în urmă cu câţiva ani ÎPS Calinic. Muzeul nu există nici acum, iar apartamentele sunt în continuare închise publicului. Ele sunt folosite doar de înalţii reprezentanţi ai Arhiepiscopiei. Poate că măcar acum, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la moartea reginei care a iubit atât de mult Curtea de Argeş, transformarea lor în muzeu ar fi potrivită.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email