Apa şi canalul, administrate de la Constanţa

Marţi seara, şase consilieri locali, plus primarul, viceprimarul şi directorul Ion Bolovan s-au întors, unii victorioşi, alţii mai puţin, de la Constanţa. Vă reamintim că luni şi marţi au fost în vizită la SC RAJA SA, societatea interesată să preia activitatea de apă – canal de la Curtea de Argeş.
Ion Şerban, Ştefan Dumitrache, Mihau Deaconu, Luca Căruntu, Nicolae Nedelcu, Mihăiţă Nastea, viceprimarul Cristian Mitrofan, primarul Nicolae Diaconu şi directorul Aquaterm, Ion Bolovan, au plecat luni dimineaţă, cu un autocar luxos pus la dispoziţie de RAJA, spre Constanţa. După o oprire la Buftea, aleşii au ajuns la Constanţa, unde au fost primiţi cu mare fast de toţi directorii şi directoraşii societăţii – regie autonomă, scopul celor din urmă fiind acela de a-i impresiona pe argeşeni până în momentul în care se asociază şi preiau activitatea de apă canal. Le-a reuşit, contribuind la asta şi hotelul de patru stele la care au fost cazaţi, cheful de luni seara precum şi plimbările în locurile în care RAJA se ocupă de utilităţi, cum ar fi Murfatlar. Fără legătură cu vinul (?!).
În mod normal, primarul Nicolae Diaconu ar fi trebuit să-i informeze pe argeşeni ce a făcut la Constanţa, dar conferinţele de presă sunt vagi amintiri la Primăria Curtea de Argeş, chiar dacă se spune că primarul şi-a tras purtător de cuvânt.
Unul râde, altul plânge
Surse oficiale, din rândul celor care au fost în excursie, spun că impresia pe care RAJA a lăsat-o argeşenilor a fost deosebită. Faptul că erau parcuri peste tot, o cantină pentru angajaţi, apa era curată iar tehnologia de ultimă oră convingându-i pe toţi că Bolovan şi societatea pe care o conduce trăiesc în secolul trecut. „Suntem în urmă cu peste 50 de ani faţă de ei”, a mărturisit Ion Şerban. Pe cât de încântaţi au fost aleşii, pe atât de trist a devenit Bolovan, văzând că RAJA poate elimina Aquatermul de pe piaţa serviciilor de la Curtea de Argeş.
Totul e foarte bine şi foarte frumos la RAJA, şi e foarte posibil ca facturile la apă – canal să ni le taie constănţenii în cel mai scurt timp.
De unde dragostea bruscă
Totuşi, de la Constanţa la Curtea de Argeş e distanţă cam mare, iar RAJA şi-ar fi putut găsi poate colaboratori mai apropiaţi din punct de vedere geografic, căci gargara cu „e o onoare să furnizăm apa şi să gestionăm canalul într-un asemenea oraş istoric, frumos, excepţional, etc.,” şi că „vrem să transformăm în brand”(?!), este doar o gargară. Ce e foarte important şi perfect real este faptul că societatea va accesa fonduri europene în sume extrem de mari şi are nevoie de numărul potrivit de beneficiari/clienţi. Se pare că o unitate administrativ teritorială a renunţat la serviciile ei şi a scăzut sub numărul minim necesar de abonaţi, şi de aceea a devenit Curtea de Argeş cel mai tare şi mai frumos şi mai mare şi mai necesar colaborator.
Acestea sunt doar detalii, însă, căci dacă se îmbunătăţeşte calitatea apei la Curtea de Argeş, aşa cum au promis directorii RAJA, iar tarifele rămân la fel, argeşenii sunt mulţumiţi.
Pasul următor
Potrivit celor care au făcut deplasarea la Constanţa, destul de puţini, căci şapte din 19 consilieri locali nu înseamnă deloc mult, RAJA s-ar asocia cu Consiliul Local Curtea de Argeş şi ar prelua activitatea de apă canal, cea de care e responsabil acum Aquatermul. Investiţiile prioritare, în valoare de câteva milioane de euro, ar urma să fie făcute în staţia de captare, staţia de epurare şi în magistralele construite în 1960.
Pasul următor este o vizită a reprezentanţilor RAJA la Curtea de Argeş, ca să vadă cu ochii lor cum stau lucrurile, deşi consilierii sunt convinşi că şefii Regiei ştiu exact ce se întâmplă şi ce se poate face, şi că au fost invitaţi acolo după ce s-a făcut o cercetare minuţioasă şi au fost evaluate foarte bine posibilităţile de colaborare.
Ce se întâmplă cu Aquatermul
Societatea Consiliului Local, Aquaterm SA, ar rămâne, în acest caz, fără obiect de activitate. Şefii RAJA ar fi spus că vor prelua tot personalul societăţii şi nici directorul Ion Bolovan nu ar rămâne şomer. Poate nu s-ar mai numi director, dar un post de conducere, ca şef de serviciu sau altceva, s-ar găsi şi pentru el, i-ar fi asigurat reprezentanţii societăţii constănţene pe argeşeni.
Acum, ar apărea încă o problemă dacă Aquaterm ar rămâne fără activitate, o soluţie fiind transformarea sa în serviciu public, dar cu ce să se mai ocupe şi acesta?! Deocamdată este o întrebare retorică, întrucât nu s-a decis nimic. A fost doar o excursie frumoasă, moca, în care aleşii locali au primit câte o şapcă şi o umbrelă. Restul, poate mai târziu.
Cine este RAJA
Potrivit site-ului propriu, SC RAJA SA, societate ce aparţine Consiliului Judeţean Constanţa,  este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate şi deserveşte peste trei milioane de locuitori, în timpul sezonului estival numărul beneficiarilor depășind 4 milioane.
SC RAJA SA Constanţa este membru fondator al Asociaţiei Române a Apei şi, în acelaşi timp, este o companie furnizoare de servicii de alimentare cu apă şi canalizare din România membră IWA (Asociaţia Internaţională a Apei).
. În plus, RAJA Constanţa are în exploatare 17 staţii de epurare ape menajere.
Activităţile principale ale societăţii sunt – alimentare cu apă în 167 localități; colectarea și evacuarea apelor uzate menajere și meteorice în 31 localități; epurarea și evacuarea apelor uzate în 17 stații de epurare; întreținerea și repararea echipamentelor utilizate în activități specifice; analize de laborator pentru apa potabilă și apa uzată în laboratoare acreditate RENAR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email