Apa s-a scumpit cu 30%


Începând cu luna aceasta, vom plăti cu 30% mai mult pentru apa potabilă şi canalizare. Decizia a fost luată în cadrul ultimei şedinţe a legislativului municipal. Pentru apa potabilă vom plăti 2,52 lei/metrul cub şi 1,14 lei/metrul cub pentru canalizare. Directorul Aquaterm, Ion Bolovan, a ţinut să precizeze că preţul la apă nu a mai crescut de doi ani, iar majorarea era mai mult decât necesară.

A scăzut multconsumul de apă

În ultimii ani, locuitorii din municipiu au început să consume din ce în ce mai puţină apă. „Dacă ar fi să facem o comparaţie cu ce se întâmpla în urmă cu doi ani, consumul a scăzut cu o treime”, spune directorul Ion Bolovan. O explicaţie pentru scăderea consumului o reprezintă în primul rând faptul că au dispărut marii consumatori industriali, iar cei care funcţionează în continuare au redus consumul. „Arpo nu mai funcţionează, Electoargeş consumă mai puţin şi acestea sunt numai câteva exemple. Firmele care nu au închis au luat măsuri şi au redus drastic consumul”, a adăugat directorul Aquaterm.
Odată cu apometrizarea, şi consumatorii casnici au început să folosească mai puţină apă. „Speriaţi că vor plăti mai mult, oamenii sunt mult mai atenţi cu consumul de apă. Sunt situaţii în care cetăţenii nu dau drumul la apa din cadă şi o folosesc pentru WC. Pentru că nu mai au bani, încearcă prin fel de fel de metode să reducă consumul”, adaugă acesta. De asemenea, în aceşti doi ani a crescut preţul la apa brută, la gaz metan, la energie electrică precum şi la restul combustibililor. “Ca să nu mai vorbim de datoria pe care o avem la A.V.A.S., restanţă din perioada Termoficării. În continuare avem de achitat 1.306.568 lei, suma aferentă energiei termice furnizată şi neîncasată”, mai spune directorul Bolovan. Toate aceste aspecte explică necesitatea majorării preţului la apa potabilă. Expunerea făcută de directorul Aquaterm a reuşit să îi convingă pe consilierii locali, iar aceştia au votat majorarea tarifelor.

„Societatea nu are dreptul să ceară majorări ”

La şedinţa de Consiliu au fost prezenţi şi şefi ai asociaţiilor de locatari care au contestat creşterea preţului la apă. „Vorbesc în numele a peste 2.000 de familii care şi-au exprimat nemulţumirea referitor la majorarea preţului la apă potabilă. Trebuie să analizaţi cu atenţie noile tarife pentru că societatea Aquaterm nu are dreptul să ceară majorări. În normele legale există un articol care spune că odată cu mărirea preţurilor să se prezinte şi un program de restructurare, modernizare şi retehnologizare a societăţii, cu măsurile exacte ce vor fi luate”, a spus Petre Bălălău, preşedintele unei asociaţii de locatari din municipiu. Mai mult, preşedinţii asociaţiilor de locatari au ameninţat că îşi vor cere dreptul în justiţie, pentru că se consideră nedreptăţiţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email