Ieri după amiază, la primărie a avut loc o şedinţă importantă a Consiliului Local. Apreciată de unii drept o întâlnire în care votul ar fi putut fi simbolic, întrunirea a fost una cu scandal. Protagonişti au fost, ca de fiecare dată aproape, peremiştii
Ion Şerban şi Gheorghe Bugeac. Pe ordinea de zi a figurat un singur punct de discuţie, în aparenţă nevinovat şi dătător de speranţe de obţinerea de fonduri europene. Consilierii au descoperit însă un alt substrat şi au votat împotrivă. Era vorba despre desfiinţarea societăţii care se ocupă de utilităţile municipiului, Aquaterm SA, societatea Consiliului Local, şi trecerea acestor activităţii în ograda firmei similare a Consiliului Local Piteşti, SC Apă Canal 2000 SA Piteşti.
Apă Canal ar fi preluat doar patrimoniul, nu şi creanţele
Proiectul de hotărâre supus ieri aprobării Consiliului Local avea două articole „Se aprobă aderarea Consiliului Local Curtea de Argeş la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Argeş (ADIA)”, şi „Se împuterniceşte primarul municipiului Curtea de Argeş Nicolae Diaconu să reprezinte interesele Consiliului Local Curtea de Argeş şi să semneze actul constitutiv şi statutul de aderare la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Argeş”. Reprezentantul Consiliului Judeţean în ADIA a explicat consilierilor că o condiţie pentru obţinerea de fonduri UE pe ramura de mediu este aderarea municipalităţii la această Asociaţie. „Asociaţia este de fapt una a primarilor şi are drept scop informarea şi monitorizarea”, a spus acesta.
Acesta a fost şi momentul declanşării scandalului, discuţiile purtate pe un ton înalt fiind începute de Ion Şerban. Ca proaspăt absolvent de Drept, deşi are 50 de ani, Şerban a încercat să demonstreze că facultatea făcută la bătrâneţe e un lucru minunat care îţi deschide orizonturile şi mintea. Cu un teanc de foi în faţă şi cu ochelarii pe nas uneori, peremistul a radiografiat atent propunerile făcute legate de asociere. „În primul rând, eu am ştiut că venim la o şedinţă de rectificare de buget. Ne trebuie trei zile ca să studiem documentaţia şi apoi să ne pronunţăm. Proiectul de hotărâre nu e conform legii, este un abuz de putere aici. Societatea Apă Canal nu preia creanţele, ci doar patrimoniul, plus că trebuie să plătim o taxă de 6 miliarde ca să intrăm în asociere. Totul este în favoarea Piteştiului. Tarifele vor creşte în condiţiile în care noi am promis oamenilor, ne-am angajat în faţa lor că doi ani nu creştem tarifele. Cum mai dăm noi ochi cu lumea care ne-a votat?!”, s-a întrebat retoric Şerban.
„Nu ne mai luaţi de fraieri!”
Colegul său de partid şi de consiliu, Gheorghe Bugeac, a continuat: „Până în prezent la Curtea de Argeş nu a venit niciun leu. Vrem acuma să dăm 6 miliarde… În spatele acestei afaceri am impresia că sunt unii care au venit cu o valiză la Curtea de Argeş şi vor să plece bogaţi. Nu ne mai luaţi de fraieri, e cea mai mare păcăleală ce ne propuneţi”.
Reprezentanţii ADIA au încercat să-i convingă pe aleşii locali că nu se întâmplă nimic peste noapte, că durează câţiva ani până când lucrurile vor fi puse la punct, dar fără succes. Toate luările de cuvânt care au urmat au fost pe acelaşi calapod – nu ne asociem, nu desfiinţăm Aquatermul, pentru că nu mai avem niciun fel de control asupra activităţii de apă şi canal, foarte importantă pentru cetăţenii municipiului.
Şedinţa de Consiliu a avut parte de multe apostrofări din partea preşedintelui Ioan Ghiţă. Acesta i-a ameninţat pe Bugeac şi pe Şerban că îi evacuează din sală dacă prelungesc discursurile şi dacă vorbesc de prea multe ori. Interesant este faptul că şi pesedistul Ştefan Dumitrache şi liberalii Nicolae Derviş şi Sorin Sorescu au avut aceeaşi poziţie, şi anume asocierea nu e în avantajul comunităţii locale. Poate şi mai interesant este însă că de la şedinţă au lipsit toţi pedeliştii – preşedintele organizaţiei locale Gheorghe Alecsei, Costel Stan şi Constantin Metehoiu. Cel puţin pentru unii dintre ei, tactica absenţei la şedinţele delicate din punct de vedere al deciziilor care trebuie luate este folosită de mult, de pe vremea când făceau parte din alte partide.
Aplauze la scenă deschisă
În sala mare a primăriei au fost prezenţi mulţi angajaţi ai Aquatermului, care au urmărit înfriguraţi discuţiile consilierilor. Uneori, când Şerban urca tonul, oamenii păreau să se bucure tare mult. În mijlocul lor a stat directorul Ion Bolovan, din ce în ce mai crispat, pe măsură ce timpul trecea, iar reprezentantul ADIA vorbea mai mult. După două ore de discuţie, în care primarul Diaconu a fost cam absent, mărginindu-se să spună la un moment dat că „eu sunt dator să vă supun aprobării proiectul de hotărâre” (dator cui, oare), s-a trecut la vot. Doar Gheorghe Manda de la PSD şi Gabriel Nastea, de la PNG, s-au abţinut. Ceilalţi 11 consilieri prezenţi votând împotriva asocierii. În acest moment angajaţii Aquaterm au izbucnit în aplauze. Reprezentantul ADIA a părăsit sala vizibil nemulţumit, primarul Nicolae Diaconu era extrem de preocupat, iar ceilalţi înregistraseră parcă o mare victorie.
Ce presupunea asocierea
Conform statutului, ADIA este constituită în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi canalizare pe raza de competenţă a unităţilor administrativ- teritoriale membre, precum şi realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional destinate înfiinţării, modernizării şi/sau dezvoltării sistemelor de utilităţi publice aferente serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acesteia. Operatorul regional care primeşte gestiunea delegată direct, precum şi concesiunea sistemelor de utilităţi a serviciilor este SC Apă Canal 200 SA Piteşti. Consiliul Local trebuia să ia hotărârea de aderare la ADIA până ieri la orele 16.00.