Animalele de povară trebuie să aibă pauză între orele 12 şi 18

În aceste zile în care abia a venit vara, dar a venit în forţă, administraţiile judeţene şi locale sunt preocupate să prevină „efectele temperaturilor ridicate asupra produselor de origine animală supuse comercializării precum și a sănătății animalelor”. Prin urmare, prefectul Mihai Oprescu a dispus Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor „întocmirea și aplicarea unui plan de prevenție și control în acest domeniu, cu aplicabilitate imediată și cu termen de execuție permanent”.
Astfel, potrivit dispoziţiei prefectului, se vor avea în vedere printre altele interzicerea transportului produselor de origine animală în mijloace de transport care nu asigură temperaturile prescrise pentru menținerea lanțului frigorific; interzicerea eliberării certificatelor de sănătate publică veterinară pentru produsele de origine animală și mijloacele de transport care nu asigură temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific și pot conduce la deprecierea alimentelor sau pot cauza toxiinfecții alimentare; interzicerea sacrificării animalelor destinate tăierii în alte locuri decât abatoarele autorizate; interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, stampilate cu marca de sănătate/identificare și certificate sanitar veterinar.
Trebuie asigurat un „adăpost corespunzător pentru animale”
Alte măsuri dispuse de prefect vizează interzicerea expunerii la vânzare a produselor de origine animală în locuri, spații sau mijloace care nu asigură păstrarea temperaturilor de conservare; verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport a produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și în mod special a produselor perisabile (carne  preparată și carne tocată, peste, ouă și lapte și produse din lapte-înghețată).
O grijă deosebită se manifestă în ceea ce priveşte animalele pentru care trebuie asigurat „un adăpost corespunzător”, care să poată oferi „protecție faţă de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive, ploi abundente, grindină, furtuni”. De asemenea, inspectorii sanitar veterinari trebuie să verifice „asigurarea unor cantităţi suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ și calitativ”, precum şi  „buna funcţionare a echipamentelor de adăpare, de furajare, și a sistemelor de ventilație”. 
 „În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activităţi de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatură exterioară, la umbră, depăşeşte 25 de grade Celsius”.
„Şi fânul cin’ mi-l cară?!”
Dispoziţiile prefectului nu prea au mare căutare ori efecte printre sătenii din comunele din vecinătatea Curţii de Argeş. Tanti Maria, din Albeşti, spune că abia a aşteptat încetarea ploii ca să cosească iarba. „Mă uitam la cer şi mă rugam la Dumnezeu în fiecare dimineaţă să stea ploaia să pot cosi fânul, că la iarnă nu am ce să le dau la animale. Acu’, ce zice dom’ prefect e treaba dumnealui, că eu tot cu căruţa cu vacile mă duc sa car fânul, că nu am cu ce. După ce că abia am putut cosi de ploaie, acu să nu ne lase mai ştiu eu cine să iau vaca la căratul fânului nu mi se pare bine….Cine ce treabă are cu vaca mea din bătătură?! Ce, la iarnă vine dom’ prefect sau cum ziceţi că-i zice, să-i dea mâncare?! I-auzi! În loc să dea legi bune, să ne crească pensiile, vine cu lucruri d-astea!”, ne-a spus ieri, extrem de nemulţumită, femeia. Ea s-a declarat de acord cu celelalte dispoziţii, referitoare la transportul cărnii în condiţii de temperatură optime, pe motiv că „da, cumpărăm carne de la magazin şi ne îmbolnăvim dacă nu e bună”, dar cu pauza luată la orele prânzului de animale, nu. „Nu-mi dictează mie nimeni ce să fac la mine în curte cu vaca mea la care îi dau mâncare!”, a tăiat scurt orice discuţie despre efectele caniculei asupra vitelor din curtea ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email