Angajat al Primăriei cercetat de DNA

Că lucrurile nu stau tocmai bine la Curtea de Argeş este un adevăr ştiut de mulţi. Că un salariat la primei instituţii a urbei este cercetat de DNA din cauza unui contract încheiat cu Consiliul Local şi pe care l-a modificat ulterior, este o chestiune care trebuie să dea de gândit mai ales celor care conduc oraşul, dar şi nouă, alegătorilor. Cel care a „călcat pe bec” este Jan Cristescu, referent la Biroul de Registru Agricol din cadrul Primăriei. În luna decembrie, au dat declaraţii la DNA viceprimarul Costinel Vasilescu şi o juristă, citaţi ca martori în acest caz. Totul a pornit de la calitatea de mare proprietar de animale, calitate pentru care este cunoscut Cristescu în oraş, iar suma pentru care s-a băgat să modifice un act ar fi de şase miliarde, spun unele surse. Dar să o luăm cu începutul.
Punctul de plecare, o hotărâre de Consiliu Local
În luna februarie a anului 2007, Consiliul Local aproba hotărârea numărul 37, conform căreia contractele de locaţiune a păşunilor alpine erau transformate în contracte de arenda. Pe baza acestei hotărâri, municipalitatea a încheiat contracte de arendă cu trei proprietari de ovine, printre ei numărându-se şi Jan Cristescu. Miza era importantă, în funcţie de aceste contracte putându-se obţine subvenţii de la APIA.
Actul semnat de Jan Cristescu şi de Primărie avea trecută o suprafaţă de 230 de hectare pentru un anumit număr de animale, declară surse oficiale din instituţie. Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) acordă subvenţii din fonduri europene pentru creşterea animalelor, în funcţie de suprafaţă şi de numărul de ovine, căci despre acestea este vorba aici. Ulterior, contractul lui Jan Cristescu a fost modificat, iar în loc de 230 de hectare au apărut 1200 de hectare şi un alt număr de animale. Acest contract, modificat, a fost trimis la APIA, împreună cu alte acte, în vederea accesării de subvenţii. Numai că instituţia este obligată să retrimită la Primărie documentele, pentru confirmarea acestora, moment în care s-a descoperit greşeala.
Cum să „înmulţeşti” pământul
„Am primit de la APIA o hârtie  prin care eram rugaţi că spunem din ce loturi se compune suprafaţa de 1200 de hectare arendată dlui. Jan Cristescu, şi atunci ne-am dat seama că e ceva în neregulă. Am văzut contractul pe care îl semnasem cu el şi am văzut că era pentru 230 de hectare, nu pentru 1200”, ne-a spus viceprimarul Costinel Vasilescu, unul dintre cei care semnaseră actul. Se pare că s-au încasat şi banii, vreo şase miliarde de lei în total. Acum, diferenţa dintre subvenţia pentru 230 de hectare şi cea pentru 1200 de hectare trebuie dată înapoi, iar în acest caz e posibil ca Jan Cristescu să fie doar amendat penal. Deocamdată, dosarul se află în cercetarea DNA.
Din decembrie, Cristescu a fost în concediu. „Şi-a luat concediul de odihnă iar acum este în concediu medical”, ne-a spus secretarul Primăriei, Radu Chirca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email