Mitingul care s-a desfăşurat zilele trecute la Electroargeş nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor sindicatului. Liderii de sindicat Marian Uţă şi Florin Mihai se bazau pe un număr de 300 de participanţi, însă prezenţi au fost doar 70 – 80 de angajaţi. Foarte mulţi angajaţi ai societăţii, care au ieşit de la serviciu la ora 15:30, nu s-au oprit în curtea instituţiei, unde se desfăşura protestul, deşi Florin Mihai îi îndemna să rămână alături de alţi colegi. De asemenea, liderii de sindicat au afişat şi câteva pancarte pe care erau scrise diferite mesaje: „Am cerut doar 100 de lei la salariu, ne-aţi aruncat 50 de lei”, „Faliment ELECTROARGEŞ = Prosperitate Chelu”, „Daţi afară meseriaşii ca să vă angajaţi protejaţii (ALBU)”. „Domnul Chelu va duce fabrica la faliment. Ar trebui ca toţi angajaţii să rămână aici. Pentru dumneavoastră facem acest miting. Trebuie să fim uniţi în aceste momente, pentru că altfel nu vom reuşi să facem nimic”, striga la un microfon Florin Mihai.
„Patronii doresc să facă profit, dar doar pentru ei”
La acţiune a participat şi viceliderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Solidaritatea Metal”, afiliată la Cartelul ALFA, Puiu Doru, care a încercat să îi solidarizeze pe angajaţii întreprinderii, însă fără prea mult succes. „Roadele acestei activităţi la care participaţi acum le veţi culege mai târziu. Trebuie să ţineţi aproape. Patronii doresc să facă profit, dar doar pentru ei. Noi vă asigurăm că vă vom sprijini, dar trebuie ca dumneavoastră să fiţi o majoritate”, a spus Puiu Doru.
Liderii de sindicat spun că prezenţa redusă la acest protest se datorează presiunilor făcute de conducerea instituţiei, care i-ar fi ameninţat pe salariaţi cu pierderea locurilor de muncă. Însă, Ion Gavrilă, directorul societăţii, a negat aceste acuzaţii. „Vi s-a părut că a fost un miting? În zona aceasta sunt mai multe întreprinderi ai căror angajaţi trec pe aici. Foarte puţin salariaţi de-ai noştri s-au oprit la acest protest. Nu am făcut niciun fel de ameninţări la adresa salariaţilor. Însă, vă pot spune că la începutul acestui an am oferit o creştere salarială de 5%, chiar la propunerea mea”, a spus Ion Gavrilă.
Angajaţii care au participat la protest au ţinut să îşi spună şi ei nemulţumirile. „Protestăm şi noi pentru condiţiile de muncă. Înainte era mult mai bine. Iarna este foarte frig, iar vara este foarte cald. Pericolul poate să ne pască oricând. Ne paşte o devalizare a fabricii”, au spus protestatarii.