American îndrăgostit de Mănăstire şi de carnea de la oală

Mihai Popescu  are 19 ani şi este student la Academia de Artă, secţia Film – Regie, din San Francisco. A plecat din România în urmă cu 11 ani, împreună cu familia, şi se întoarce aproape în fiecare vară la Curtea de Argeş la bunici. Îi place cel mai mult să mănânce cartofi prăjiţi cu carne de la oală, iar bunica lui ştie acest lucru şi îl tratează de fiecare dată.
Tânărul are amintiri vagi despre şcoala pe care a făcut-o la Curtea de Argeş. „Am urmat un trimestru la o şcoală generală, dar nu mi-a plăcut foarte mult”, spune el, dar nu mai ştie de ce. Familia a ajuns în SUA după ce a câştigat la loteria vizelor organizată de Ambasada Statelor Unite, şi a plecat fără să se uite în urmă. „Mama era asistentă medicală iar tata, tehnician. Când am ajuns la Fremont, un oraş din suburbia San Francisco, nu ştiam deloc engleza. Am învăţat între timp”, spune Mihai, uşor jenat de puternicul accent american pe care îl are când vorbeşte româneşte. Băiatul e pasionat de regia de film şi îi admiră foarte mult pe regizorii români Cristian Mungiu şi Cristian Puiu.
Cel mai frumos oraş
Curtea de Argeş este oraşul copilăriei lui şi i se pare cel mai frumos. „Totul îmi place aici, dar terasele îmi plac cel mai mult. Nu să beau o bere mă interesează, ci atmosfera. Atmosfera de la barurile de aici nu o găseşti nicăieri”. Tânărul nu ştie să explice care e atmosfera, şi spune că este de fapt o stare de spirit. „Poate teii care miros deosebit pe deasupra teraselor dau un farmec aparte ”, crede el.
Amintirile lui referitoare la oraşul de acum 11 ani sunt cam vagi. „Îmi amintesc de şcoală, de apartamentul nostru şi de dealul pe care mă urcam ca să văd râul Argeş. Şi acum mă duc acolo, bunicii mei stau aproape. Lângă casa noastră era o pâinărie, o brutărie care mirosea frumos…Asta nu aş schimba la oraş, atmosfera. E o atmosferă de artă ”, spune tânărul de 19 ani care vrea neapărat să facă un film cu marii regizori români.
Ar schimba semnele de circulaţie
Totuşi, dacă atmosfera îi place, Mihai ar schimba multe alte lucruri la Curtea de Argeş şi în România, numai că e conştient că nu poate să facă nimic singur. „Câinii maidanezi, gunoiul, pe astea le-aş schimba. Aş aduna gunoiul separat şi l-aş recicla iar cu câinii…nu ştiu, aş face azile pentru ei”.  Era cât pe ce să-l muşte un câine maidanez într-una din zile dar a scăpat. „Poate aş face un film despre cum am putea scăpa de câini”, revine Mihai la marea lui pasiune.
În Bucureşti crede că cea mai mare problemă ar fi semnele de circulaţie. „Le-aş schimba şi aş pune unele mari, să le vadă şi oamenii bătrâni”, declară el. Mihai Popescu are câteva locuri preferate la Curtea de Argeş, printre ele numărându-se Mănăstirea şi fântâna Meşterului Manole. „Parcul de acolo e perfect, aş putea sta acolo oricât”.
Mihai Popescu a venit singur la Curtea de Argeş, părinţii săi rămânând acasă, la San Francisco. Cu tatăl său vorbeşte zilnic pe messenger, pentru că e interesat de ceea ce se întâmplă în ţară. Citeşte ziarele pe Internet şi e la curent cu evenimentele. Poate că într-un colţişor de suflet, tatăl lui Mihai visează să se întoarcă acasă, cândva. „Am fost la slujbă, la biserică, în America şi aici, la Mănăstire. Nu se compară. E altceva. Acolo cântă, nu ştiu, nu e cine ştie ce. La Curtea de Argeş am fost la slujbă şi chiar am simţit”, mărturiseşte tânărul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email