Ambulanţa, pregătită pentru excesele de Paşte

Anual, zeci de argeşeni ajung la unităţile de primire a urgenţelor în perioada sărbătorilor pascale, din cauza excesului de alimente sau alcool. Medicii argeşeni fac şi de data aceasta un apel la populaţie pentru a sărbători Paştele cumpătat, evitând astfel un drum la spital.
Masa îmbelşugată de Paşte îi poate trimite pe unii dintre noi direct în spital, dacă mănâncă fără măsură, iar alimentele sunt stropite din belşug cu alcool. Medicii au mai multe recomandări pentru argeşenii care îşi doresc sărbători liniştite. Primii vizaţi sunt cei care au ţinut post şi în perioada sărbătorilor Pascale revin la mâncărurile de dulce. „În fiecare an am avut multe solicitări în noaptea de Înviere şi sincer să fiu mă aştept să avem şi de această dată. În anii trecuţi în jur de 85% din intervenţii au fost pentru cei cu colici, iar 5% din solicitări au fost pentru cardiaci. Pe această cale le recomand persoanelor cu astfel de afecţiuni să evite mesele copioase şi să mănânce în mod cumpătat. O mare atenţie alimentaţiei trebuie să acorde şi cei care au ţinut post în această perioadă. Pentru organismul acestora va fi un şoc schimbarea alimentaţiei. Este să foarte important să nu facă abuz de mâncare. Carnea de miel, ouăle sau sarmalele sunt preparate grele care, consumate în cantităţi mari, pot crea probleme serioase”, a declarat dr. Marius Popescu, coordonatorul Serviciul de Ambulanţă Curtea de Argeş.
 Cei mai expuşi problemelor cauzate de consumul excesiv de mâncare sunt persoanele care urmează un tratament. Acestea nu trebuie să întrerupă medicaţia, iar prăjelile şi alimentele bogate în grăsimi trebuie consumate cumpătat. Nici cei care au postit nu sunt ocoliţi de necazuri. Medicii avertizează că reluarea unei alimentaţii bogate în grăsimi, tocături sau prăjeli poate cauza de cele mai multe ori afecţiuni digestive. Aceste mâncăruri trebuie evitate şi de persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau colici. Diabeticii nu trebuie să renuţe la tratament şi sunt sfătuiţi să evite mesele copioase şi dulciurile. De asemenea, cardiacii trebuie să ocolească mâncărurile bogate în grăsimi sau sărate. De altfel, medicii spun că excesele trebuie evitate de toate persoanele, chiar şi de persoanele care nu suferă de nicio boală. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email