Ambasadori în vizită la Nămăieşti

Luni, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a primit la mănăstirea Nămăieşti vizita ambasadorului României în Republica Albania, Viorel Stănilă, şi a fostului ambasador la Tirana, Gheorghe Micu, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei. Alături de aceştia a fost prezent şi preotul Tache Veriga, de la biserica ortodoxă din oraşul Korcea, Albania, construită pentru comunitatea aromânilor din această ţară. Cu această ocazie, diplomatul Gheorghe Micu a declarat: “Îmi exprim bucuria de a avea prilejul să-l revăd pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic. De asemenea nu pot uita că în urmă cu aproape douăzeci de ani am pornit împreună construcţia bisericii Sfântul Sotir de la Korcea pentru comunitatea românească aflată acolo. Înaltpreasfinţitul a fost primul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române care a venit în Albania pentru prăznuirea Sfintelor Paşti în anul 1991, atunci când albanezii au scăpat de regimul totalitar şi au început să revină la credinţa ortodoxă, catolică, musulmană. În aceste condiţii m-am legat mult de Înaltpreasfinţitul Calinic urmându-i întotdeauna sfaturile; astfel am reuşit ca în anul 1994 , cu prilejul vizitei în Albania a preşedintelui Ion Iliescu, să obţin de la o serie de oameni de afaceri care-l însoţeau , o sumă de peste 30 000 de dolari, cu care am reuşit să punem în anul 1995 temelia bisericii Sfântul Sotir din Korcea”.
Ctitori în Albania
Diplomatul Viorel Stănilă, actualul ambasador al României în Albania, a declarat:  „Atât dumneavoastră, ca Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, cât şi domnul ambasador Gheorghe Micu, sunteţi consideraţi în Albania ctitori de istorie în ceea ce priveşte renaşterea bisericii şi a identităţii religioase a aromânilor (…)”
În anul 1967 regimul totalitar din Albania a declarat statul ateu distrugând toate bisericile otrodoxe şi catolice. În anul 1992 a fost înfiinţată Asociaţia Aromânilor din Albania care şi-a propus printre altele să reorganizeze viaţa religioasă a acestei comunităţi. Astfel, Tache Veriga, fost sculptor, este trimis în România pentru a urma cursurile Facultăţii de Teologie Sfânta Muceniţă Filoteea din Piteşti. După absolvire, acesta este hirotonit preot de Chiriarhul Eparhiei Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic.
Totodată, cu binecuvântarea regretatului patriarh Teoctist şi prin directa implicare a ierarhului Argeşului, în anul 1995 au început lucrările la noua biserică ortodoxă românească din Albania, ridicată în oraşul Korcea. Preot paroh pentru acest sfânt locaş de rugăciune a fost numit Tache Veriga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email