Am primit la redacţie – Eco youth – Tinerii eco

În perioada 31 august – 1 septembrie 2013, A.T.E. “Călțun”- Club UNESCO a organizat prima sesiune la munte din cadrul proiectului “Eco youth – Tinerii eco”. Acest proiect este finanțat de Consiliul Județean Argeș și își propune să sporească interesul față de natură și ocrotirea acesteia a copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 9-13 ani, respectiv 14-18 ani.
Prima activitate a acestui proiect a avut loc la cabana Cuca, în munții Iezer-Păpușa. Alegerea locului nu este întâmplătoare întrucât dorim să creștem conștientizarea participanților cu privire la frumusețea mediului înconjurător lipsit de influența negativă a omului și la importanța ocrotirii naturii. Deoarece în zilele noastre, dependența de tehnologie și gadgeturi a noii generații este o problemă în dezvoltare, ne propunem și prevenirea acesteia prin alegerea spațiului montan, lipsit de electricitate și semnal telefonic.
Cu scopul însușirii unor noțiuni ecologice, principala activitate a fost o drumeție în Munții Păpușa pe parcursul căreia participanții au observat împrejurimile, au discutat  despre floră, faună, li s-au clarificat termeni din vocabularul montan. Tot cu acest scop, s-au organizat workshopuri prin care copiii și tinerii au învățat să facă focul, componentele echipamentului montan, modalități de folosire a materialelor reciclabile, jocul “Ecosistemul” și o proiecție a unor probleme ecologice de la care au pornit discuții pentru găsirea unor rezolvări.
Totodata, urmărim și dezvoltarea personală a indivizilor prin intermediul jocurilor de team-building de tipul ștafetei, jocului “Frații”, workshopului de montare a cortului, activităților creative de pictură etc. Din experiența anterioară, am realizat importanța creării unui mediu ludic, tiroliana constituind una dintre cele mai populare activități.  Toate acțiunile au fost realizate într-un mod relaxant și distractiv, în care participanții au fost implicați direct cu scopul sporirii interesului și atenției acestora, modalitățile educației non-formale ocupând un loc central. Sperăm ca feedback-ul pozitiv să determine participarea cât mai multor copii și tineri la acțiunile viitoare din cadrul “Eco Youth”.
Andreea Marin – voluntar ATE Călțun-Club UNESCO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email