Alunecările de teren au tulburat somnul morţilor

 

Zeci de morţi din cimitirul “Sfinţii Îngeri” din Curtea de Argeş sunt la un pas de a fi îngropaţi a doua oară, deoarece terenul pe care se află cimitirul cu peste 6.000 de morminte a luat-o la vale de câţiva ani de zile. După ce câteva 

morminte au fost distruse deja de alunecările de teren produse cu trei-patru ani în urmă, acum pământul se macină şi stă să se dărâme cu tot cu morţii care se odihnesc în el. 

 

 «Au ieşit coşciugele la suprafaţă din pământ»

Argeşenii care locuiesc pe Valea Doamnei sunt disperaţi. În fiecare zi aceştia trăiesc cu teama ca nu cumva morţii din cimitir să ajungă în curţile lor, din cauza unor noi alunecări de teren. Alunecările de teren din spatele cimitirului au început cu destui ani în urmă, iar situaţia este deja cunoscută de autorităţile locale. Mormintele surpate, bordurile de ciment rupte, crucile căzute într-o parte şi, peste toate, golurile ivite acolo unde în mod normal ar fi un teren cu flori au fost suficiente pentru ca lucrurile să atragă atenţia unui oraş întreg.

 Din spusele locuitorilor de pe Valea Doamnei, coşmarul lor a început odată cu inundaţiile din 2005, când pământul din cimitirul “Sfinţii Îngeri” a luat-o la vale spre casele lor. “La numai câteva zile de la inundaţiile de acum patru ani ne-am trezit că se surpă o parte din cimitir, mai bine zis terenul din spatele caselor noastre. A fost o imagine sinistră! Au ieşit coşciugele la suprafaţă din pământ, unele din ele s-au deschis, hainele, oasele s-au împrăştiat peste tot. A fost de nedescris!”, povesteşte unul dintre localnicii din zonă. 

Oamenii îşi mută morţii în alte morminte

Oamenii sunt de-a dreptul îngroziţi. În loc de pietre funerare şi cruci, rudele celor decedaţi şi îngropaţi în partea din spatele cimitirului au dat atunci de sicrie descoperite şi resturi umane. Argeşenii au strâns ce au mai găsit şi ce nu a fost acoperit în totalitate de pământul surpat şi i-au înmormântat a doua oară. Alţi cetăţeni au luat deja hotărârea să îşi mute morţii din mormintele care stau să cadă sau care sunt în pericol în cazul unei noi alunecări de teren. “Cred că tata săracul se întoarce în mormânt şi nu îşi mai găseşte liniştea în cimitirul acesta. Nu mă gândeam că o să ajung să îl îngrop de două ori şi aşa prima oară mi-a fost destul de greu”, spune Ionela, o fiică îndurerată. 

În urma apelurilor făcute de oameni, autorităţile locale din municipiu au început construirea unui dig din bolovani şi plasă care să împiedice pământul să mai plece. Însă, se pare că fondurile nu au fost suficiente având în vedere că digul a fost ridicat numai pe un sfert din zona afectată, restul zonei fiind lăsată de izbelişte. “Dacă ar avea şi ei rude înmormântate ca noi, care sunt în pericol să fie dezgropate de o altă alunecare de teren, atunci poate s-ar grăbi să facă ceva să evite nenorocirea”, spune o pensionară. Problema este, însă, gravă, pentru că, în caz că se mai prăbuşeşte încă o falie la fel de mare ia cu ea alte zeci de morminte din cimitir. Conform hotărârii nr. 21/2009 aprobată de Consiliul Local, în programul de lucrări al Serviciului Public de Gospodărire Comunală de anul acesta sunt prevăzute repararea împrejmuirilor din beton şi din plasă de sârmă din cimitirul “Sfinţii Îngeri”. Rămâne de văzut dacă cei care au în administrare cimitirul vor împiedica distrugerea în totalitate a locului unde morţii noştri se odihnesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email