Alpinistul argeșean Alex Găvan plătește salariile pentru 3 profesori din Pakistan pentru al doilea an consecutiv

”Oriunde s-ar afla, orice limbă ar vorbi, copiii sunt minunați și reprezintă o binecuvântare prin simplul fapt că Sunt. Călătoria lor aici este înfrumusețată și sporită de către accesul la educație pe care îl primesc întru manifestarea sinelui lor celui mai înalt.

În Askole, satul izolat de pe valea râului Braldu din regiunea Baltistan a Pakistanului și ultimul înspre taberele de bază ale celor patru vârfuri de peste 8000 de metri aflate în munții Karakorum, învață în acest moment 271 de copii, începând cu grădiniță și până în clasa a zecea.

Pandemia a afectat mult comunitatea, astfel încât trei dintre cei 8 profesori ai școlii nu au mai putut fi plătiți și au continuat să predea voluntar.

Pentru al doilea an consecutiv, prin Fundația Alex Găvan, cu smerenie și recunoștință am creat posibilitatea ca Muhhamad Iqbal, Khathija Fatima și Qurban Ali să își poată primi salariile.

Dintre ceilalți cinci, trei sunt plătiți de către guvernul pakistanez și doi de către Juniper Trust, din Statele Unite.

În multe privințe ei și toți acești copii sunt profesorii mei și ii recunosc și onorez ca atare”, a scris Alex Găvan pe facebook.

Alex s-a născut la Cepari, și este un alpinist, un montaniard de mare altitudine, specializat în accesarea optmiarilor Himalayei, fără oxigen și fară ajutorul șerpașilor. Găvan este performerul urcării a șapte vârfuri de peste opt mii de metri (din cele 14 vârfuri de peste 8.000 m), fiind primul român care a cucerit vârfurile Gasherbrum I (8.080 m), Gasherbrum II (8.035 m) și Makalu (8.485 m), potrivit wikipedia.

Pe 2 octombrie 2006, când a urcat pe Cho Oyu, a devenint cel mai tânăr alpinist român care a reușit ascensiunea unui optmiar. Ultimul optmiar cucerit de Alex Găvan a fost Gasherbrum II (8.035 m, supranumit și K4, al 13-lea vârf al lumii).

Alexandru Găvan este și fotograf, specializat în fotografie montană.

Foto facebook Alex Găvan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email