Alpinistul Alex Găvan a amânat ascensiunea Everestului


Alpinistul Alex Găvan a decis să amâne prima tentativă de ascensiune românească a vârfului Everest, fără a folosi o mască de oxigen, din cauza condiţiilor dificile provocate de căderile de gheaţă. Expediţia care începuse pe 31 martie şi care era estimat să dureze aproximativ 70 de zile a ajuns la final, săptămâna trecută, după ce Alex Găvan a decis că nu poate continua ascensiunea, din cauza căderilor de gheaţă existente între tabăra de bază aflată la o altitudine de 5.630 de metri şi tabăra 1 aflată la altitudinea de 6.000 de metri. Vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă face că ultima parte a traseului care urma să fie parcurs, să fie extrem de dificilă din cauza blocurilor de gheaţă care s-ar putea prăbuşi oricând. Expediţia a fost planificată să aibă loc pe partea sudică a muntelui, urmând ruta Hillary. Astfel, între tabăra de bază şi vârf, urmau să fie stabilite alte patru tabere intermediare la altitudinile de 6.000 metri, 6.400 metri, 7.200 metri şi ultima în aşa zisa „zonă a morţii” la 8.000 de metri.

„Pentru mine succesul înseamnă să mă întorc viu”

 Pe munte, Alex Găvan şi-a unit forţele cu italianul Simone la Terra care dorea să escaladeze vârful Lhotse (8.516 metri). Alpiniştii au stabilit împreună două tabere. În tabăra de bază, alpinistul a fost însoţit de bucătarul Kumar Rai şi ajutorul de bucătar Lhakpa Sherpa. „Pentru mine, după trei ascensiuni reuşite la peste opt mii de metri, succesul înseamnă în primul rând să mă întorc viu. Experienţa şi instinctul îmi spun să amân, pentru moment, ascensiunea. Iar eu am învăţat să preţuiesc lucrurile învăţate în urma experienţei şi să îmi ascult instinctul. Muntele rămâne munte, iar suveranitatea lui, absolută”, povesteşte alpinistul. Anul trecut alpinistul a reuşit în premieră escaladarea vârfului Makalu (8.463 metri, care este al V- lea din lume), din munţii Hymalaia, atingând astfel vârfurile a trei munţi de peste opt mii de metri în mai puţin de doi ani. Ascensiunea a fost făcută fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor, ca de altfel toate ascensiunile realizate de Alex.

Alex Găvan – sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine

 O altă premieră realizată de Alex, în anul 2006, constă în ascensiunea vârfului Cho Oyu, care are o altitudine de 8.201 metri şi care este al şaselea gigant al lumii. Astfel, Alex Găvan devenea cel mai tânăr alpinist român care a urcat un munte de peste 8.000 de metri. Pe 30 iulie 2007, Alex a urcat în premieră românească dificilul vârf Gasherbrum (8.068 metri) din Pakistan. Pentru această realizare, Alex Găvan a fost numit de către Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă „Sportivul Anului 2007 la Alpinism de Altitudine”. În plus, alpinistul deţine „Medalia de aur pentru merit sportiv”, acordată de către preşedintele provinciei Navarra, din Spania.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email