Alpinistul albeştean Florin Năstase a cucerit Vârful Uhuru din Kilimanjaro

Despre performanţele lui Florin Năsase, din Albeşti, student al Universităţii Transilvania din Braşov, aţi aflat din ziarul nostru. Tânărul este masterand al Facultăţii de Ingineria lemnului şi a copilărit la Albeşti. Este un pasionat al aventurii, iar pe 9 septembrie a plecat spre Kenya şi Kilimanjaro, într-o expediţie sponsorizată de Universitatea Transilvania cu cinci mii de euro. El ne-a spus că şi-a descoperit pasiunea „într-o ieşire de plictiseală după afine cu familia”, când muntele l-a cucerit, iar apoi la facultate, „având un coleg care înfrunta munţii încă din copilărie”. „Cred că a fost o combinaţie între dragoste la prima vedere şi o progresie în timp conformă cu o cunoaştere tot mai profundă a muntelui”, ne-a mărturisit Florin Năstase.
Ultima sa expediţie a fost un succes, iar Florin a vorbit despre ea într-o conferinţă de presă la Braşov. „Lupta cu muntele este ca într-un ring de box. Eşti pregătit să lupţi, dar şi să o încasezi. A fost greu, dar mai uşor decât mă aşteptam. La plecare mă temeam că nu mă tem, mi-era teamă să nu subestimez muntele. Lupta cea mare se dă la nivel psihic, dar niciun moment nu am vrut să renunţ. Pe munte eşti singur cu tine şi în acelaşi timp împreună cu tine. Orice ai face nu poţi scăpa de tine”, a povestit tânărul într-o conferinţă de presă susţinută la Rectoratul Universităţii „Transilvania”, potrivit mediafax.ro.
Florin spune că a plecat în expediţie singur şi a urcat cu tot bagajul de 15-20 de kilograme în spate. Traseul spre Vârful Uhuru din Kilimanjaro a fost de şase zile, timp în care a fost nevoit să se obişnuiască cu schimbările mari de temperatură de la zi la noapte, dar şi cu provocările muntelui. A văzut şi oameni care au fost nevoiţi să abandoneze lupta cu muntele.
Un munte „comercial” – Kilimanjaro
„Am fost uimit să văd cât de comercial e Kilimanjaro, dar şi cât de multă suferinţă era pe munte. Rata de succes pentru a atinge vârful se spune că este de 50%, dar în realitate pe vârf au ajuns destul de puţini. Am văzut oameni care abandonau de epuizare, unii nu mai puteau sta în picioare, vărsau, erau deshidrataţi…Diferenţele de temperatură de la zi la noapte erau foarte mari, de la plus 25 – 30 de grade Celsius la minus 3, minus 5 grade Celsius noaptea“, a mai spus Florin Năstase.
În ascensiunea Vârfului Uhuru a pornit în toiul nopţii, la ora 01.00 şi a ajuns după cinci ore de escaladat, înainte de răsărit. Despre momentul în care a ajuns pe vârf, la aproape 6.000 de metri altitudine şi a ridicat steagul României şi pe cel al Universităţii „Transilvania“, tânărul a spus că nu îl poate descrie în cuvinte.
„Ca întotdeauna, ultimii paşi sunt cei mai grei, dar când zăreşti vârful îţi dă speranţă şi suflu să mergi mai departe. Cele mai importante au fost încurajările prietenilor şi a însemnat foarte mult pentru mine pentru că ştiam că cineva se gândeşte la mine. Aştepţi dimineaţa care vine împreună cu speranţa. Am fost bucuros să ajung pe vârf înaintea soarelui şi că am putut să ridic steagul României şi al Universităţii odată cu răsăritul soarelui. E un sentiment înălţător care nu poate fi descris în cuvinte. Kilimanjaro mai are denumirea şi de Casa Domnului. E ca şi cum te-ai afla în Casa Domnului”, a explicat tânărul alpinist.
Pe traseul de întoarcere a avut o nouă provocare: a participat la salvarea unei tinere din Irlanda, care era epuizată şi pe care a cărat-o în spate, în alergare, până la echipa de salvare.
Florin Bogdan Năstase nu este la prima expediţie în munţi. În 2011 a escaladat cel mai înalt vârf din Alpi, vârful Mont Blanc (4.810 metri), iar în 2012 a ajuns pe vârful Elbrus, cel mai înalt vârf din Caucaz – 5.642 metri.
Pentru anul viitor are planuri şi mai mari. Vrea să intre în Cartea Recordurilor cu un proiect în premieră mondială intitulat „Cinci luni, cinci continente“ şi care presupune cucerirea celor mai înalte cinci vârfuri de pe cinci continente.
O viaţă deloc uşoară
„Viaţa cu greii alpini nu e deloc uşoară, Kilimanjaro face parte dintre cei 7 grei ai acestei lumii (Seven Summits) fiind chiar greul Africii. Acest lucru te face să te gândeşti bine înainte de a intra în ring cu un astfel de adversar care te poate pironi în corzi exact când credeai că îl faci K.O. însă când am decis să lupt în acest meci deja aveam câştigate primele runde datorită suporterilor (Universitatea Transilvania) şi cel mai bun „Antrenor”, astfel am intrat încrezător şi motivat în lupta cu colosul.
 Am fost pregătit fizic şi psihic de către greul Europei, Elbrus, şi fratele lui mai mic, Mont Blanc în aşa fel încât să dau totul, să fiu gata să stau în picioare până la ultima secundă, să storc şi ultima picătură de transpiraţie, să înving. Şi am învins, greu dar mai uşor decât mă aşteptam, am ridicat steagul învingătorilor în dimineaţa zilei de 19 septembrie şi am mai gustat încă o dată din potirul satisfacţiei şi al sentimentelor înălţătoare. Am crezut că s-a terminat lupta, de fapt mă înşelam pentru că aveam să îmi iau la revedere de la Kilimanjaro prin a lua parte la operaţiunea de salvare a unei tinere din Irlanda”, a povestit Florin Năstase pentru Interes Argeşean. El ne-a mai spus că  „îmi doresc ca la sfârşitul lunii să organizez un eveniment acasă, la Albeşti, cu privire la cele 3 expediţii şi la planuriile de viitor, unele fiind încă surpriză”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email