Alimente interzise vândute copiilor

Deşi există o lege care interzice comercializarea anumitor alimente la chioşcurile din apropierea unităţilor de învăţământ, la Curtea de Argeş aceasta nu se aplică aşa cum ar trebui. În goana după profit, comercianţii calcă în picioare sănătatea copiilor şi vând în continuare alimente interzise precum sunt chipsurile, bomboanele sau sucurile carbogazoase. Astfel, elevii care ajung la şcoală fără pacheţelul de acasă au şanse mici să mănânce sănătos.
La Curtea de Argeş nu există unitate de învăţământ care să nu aibă în apropierea un chioşc, un fast-food sau, mai mult decât atât, chiar un bar. În toate acestea, se vând produse pline de E-uri, cu multe grăsimi şi cu un conţinut caloric mare. Însă, copiii sunt atraşi aşa zisele „alimente”, care îi îmbie prin culoare şi gust, cei mai mulţi preferând să consume sucurile în detrimentul apei, dar şi chipsuri, bataone de ciocolată sau alte produse care reprezintă adevărate bombe calorice.
Nemulţumiţi, părinţii copiilor au vrut să tragă un semnal de alarmă asupra acestor probleme şi ne-au sesizat la redacţie faptul că în majoritatea chioşcurilor se comercializează alimente interzise. De asemenea, oamenii mai spun că aceste magazine ar trebui periodic controlate. „Vă rugăm să vă interesaţi dacă mai este în vigoare legea cu lista alimentelor ce nu pot fi vândute în magazinele din şcoli, pentru că într-un astfel de loc mi s-a spus că legea a fost abrogată, că era o lege PDL-istă, şi acum se poate vinde aproape orice. Cineva ar trebui să verifice ce li se vinde elevilor. Directorii, părinţii, cei de la Primărie, Prefectură, Inspectoratul Şcolar, DSP sau OPC? Un control ar trebui să existe într-un fel”, ne-a scris un cetăţean care se semnează Călin pe site-ul ziarului.
Ce alimente sunt interzise?
Potrivit juriştilor, Legea nr. 123/2008 pentru alimentaţia sănătoasă în unităţile de învăţământ preuniversitar este în vigoare şi în momentul de faţă. Aceasta interzice comercializarea produselor alimentare cu conţinut mare de zaharuri (prăjituri, bomboane, acadele), de grăsimi (hamburgeri, pizza, produse de patiserie, cartofi prăjiţi, mezeluri grase, maioneză, margarină, brânză topită, brânzeturi tartinabile cu conţinut de grăsime peste 20%) sau de sare (chipsuri, biscuiţi săraţi, covrigei săraţi, sticksuri sărate, snacksuri, alune sărate, seminţe sărate, brânzeturi sărate). Magazinele nu au voie să comercializeze nici alimente având un aport de calorii de peste 300 kcal pe unitatea de vânzare, alimente neambalate (alimente vrac, sandvişuri neambalate) sau alimente neetichetate. Legislaţia interzice şi comercializarea oricărui tip de băuturi răcoritoare, cu excepţia apei plate sau minerale îmbuteliate.
Chipsurile, sandwich-urile şi sucurile se vând la câţiva metri de instituţiile de învăţământ
Însă, în municipiul nostru situaţia stă cu totul altfel. În magazinele din apropierea şcolilor există standuri cu produse ambalate, sărate sau foarte dulci, şi cu diferite sucuri, care numaidecât îi atrag pe elevii, mai ales pe cei de la clasele primare. Nu lipsesc nici snaks-urile, hamburgerii cu sos de maioneză, sandwich-urile şi sucurile carbogazoase. Copiii nici nu ies bine din curtea şcolii şi imediat se opresc în faţa vitrinelor încercând din răsputeri să îi convingă pe părinţi să le cumpere câte ceva. Deşi spun că nu sunt de acord cu consumul unor astfel de produse şi sunt conştienţi că aceste produse pot afecta sănătatea copiilor, părinţii scot zilnic bani din buzunar pentru cornuri cu ciocolată, covrigei săraţi sau sticle de suc. „Nu prea sunt bune aceste produse, dar sunt copii şi vor să mănânce şi ei ceva dulce sau să bea un suc. Încerc să nu îi cumpăr în fiecare zi, dar oricum mai mănâncă de la colegi. Aşa sunt copiii”, ne-a spus o pensionară din municipiu, ieri, în timp ce îşi aştepta nepotul la poarta Şcolii Generale „Mircea cel Bătrân”. Părinţii elevilor propun şi câteva soluţii pentru a îi împiedica pe aceştia să mai cumpere astfel de alimente. „Cel mai bine ar fi să nu mai existe aceste magazine în curtea şcolilor sau chiar în apropiere. Atunci copiii nu ar mai avea de unde să cumpere şi ar mânca ceea ce au la pacheţelul de acasă. Însă, îmi este greu să cred că se vor închide vreodată chioşcurile. Ar mai fi o variantă. Să nu mai fie lăsaţi elevii să iasă din curtea şcolii”, ne-a mai spus un alt părinte.
Consumul alimentelor nesănătoase poate duce la apariţia diferitelor boli
În ciuda acestor restricţii, elevii mai mari, precum cei care învaţă la liceu, vor reuşi cu siguranţă să-şi cumpere tot ceea ce îşi doresc. Cei mai mulţi sar gardul pentru a cumpăra un cheesburger sau o cafea atunci când poarta şcolii este încuiată. „De obicei mănânc cam un sandwich pe zi. Nu am avut nimic niciodată. Nu cred că fac rău pentru că mănâncă mulţi colegi şi nu am auzit să fi păţit vreunul ceva. Cred că dacă mezelurile sunt proaspete nu poţi să ai probleme. Ce, acasă nu mâncăm tot aşa ceva? Dacă nu ne-ar mai da voie să ieşim din curte vom sări gardul”, spune râzând un elev de la un liceu din municipiu. 
Medicii îi avertizează pe elevi că în cazul în care consumă frecvent produse de tip junk-food sau fost food se pot îmbolnăvi. Obezitatea sau diabetul sunt doar câteva dintre afecţiunile cu care se pot confrunta aceştia din cauza mâncării nesănătoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email