Alex Găvan, pe al treilea cel mai înalt munte din lume

„În această primăvară accept o nouă provocare – primul român care urcă pe vârful Kangchenjunga – 8586 metri, al treilea cel mai înalt vârf din lume. Voi merge împreună cu prietenii mei alpinişti Pawel Michalski, Mario Panzeri şi Antonello Martines. Ca de obicei, vom urca fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor. Dacă ne vor permite condiţiile, plănuim să ajungem în vârf în luna mai”, ne spune Alex Găvan, cel mai tânăr alpinist român care a ajuns pe Himalaya, un tânăr originar din comune Cepari. Ascensiunea sa poate fi urmărite pe www.alexgavan.ro, începând de astăzi.
Un argeşean  pe acoperişul lumii
La doar 26 de ani, în 2008, alpinistul Alex Găvan a atins vârfurile a trei optmiari în mai puţin de doi ani. Ascensiunile au fost efectuate fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.
Pe 12 mai 2008, ora 14.00, ora Nepalului, alpinistul şi fotograful român Alex Găvan a reuşit escalada muntelui Makalu, 8.463 metri, după o ascensiune  de zece ore făcută de la bivuacul de la altuitudinea de 7.800 metri. Aflat la graniţa dintre Nepal şi Tibet, Makalu, („Marele Negru”)  cu o înalţime de 8.463 metri, este considerat unul dintre cei mai dificil de urcat munţi. Expediţia a fost prima tentativa românească de a atinge vărful himalayan, dar o performanţă a fost şi ascensiunea mult mai rapidă decât a fost programată.
Pentru escaladarea unui vârf de 8.500 de metri, perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci săptămâni. Alex Gavan a atins vârful la exact douăzeci de zile dupa ce a ajuns în Tabăra de Bază la 4700 metri. În această expediţie Alex Găvan a pornit cu Mihnea Rădulescu, alpinist cu  o bogată experienţă câştigată în Carpaţi, Caucaz şi Alpi. Din cauza unor probleme legate de aclimatizare, Mihnea a abandonat ascensiunea la 6.800 metri (Tabăra Doi).
A doua întâlnire cu gigantul
După expediţia în premieră pe Makalu, Alex îşi propusese cea de-a doua tentativă pe Gasherbrum 2 (8.035 metri), dupa o perioadă de refacere petrecută la Kathmandu, dar vremea neprielnică nu i-a permis să atingă vârful.  Era a doua întâlnire pe care o are cu acest munte, pe care a încercat să îl urce şi în 2007, fiind şi atunci nevoit să se retragă de la 6.900 metri, din cauza riscului ridicat de avalanşă.
Este a treia oară consecutiv cand Alex Gavan reuşeşte o ascensiune în Zona Morţii (zona la peste 7.500 metri, altitudine la peste care corpul uman nu se mai poate aclimatiza şi începe uşor să moară). În 2006, la 24 de ani, odată cu ascensiunea muntelui Cho Oyu (8.201 metri, al şaselea gigant al lumii) Alex Găvan devenea cel mai tânăr alpinist român care a urcat un vârf de peste 8000 de metri. La doar zece luni după aceasta, pe 30 iunie 2007, Alex Gavan a urcat în premieră românească dificilul Gasherbrum 1 (8.068 metri), din Pakistan, reuşind în acelaşi timp şi prima ascensiune în stil alpin pe un vârf de peste 8.000 de metri a unui român.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email