Alex Găvan a ajuns la Kangchenjunga Base Camp

„Am reuşit în sfârşit să ajung la tabara de bază, în seara zilei de 8, pe o vreme destul de proasta pentru luna aprilie”, scria ieri pe site-ul său Alex Găvan, tânărul originar din Cepari care a ajuns în Himalaya de mai multe ori.
„Kangchenjunga are unele dintre cele mai uimitoare peisaje pe care le-am întâlnit vreodată într-o tabară de bază”, mai scrie Alex.
„Planul nostru pentru Kangchenjunga este de a “pregăti” primul munte prin punerea unor corzi fixe acolo unde este nevoie, pentru a ne ajuta ascendenţa şi descendenţa în secţiunile dificile în timp ce transportăm încărcături grele. Am stabilit trei tabere la mare altitudine, la aproximativ 6200 metri, 6650metri şi 7150 metri. Programul nostru de aclimatizare va avea în jur de trei sau patru săptămâni, în funcţie de vremea bună şi de condiţiile corespunzătoare de pe munte. Aclimatizarea este considerată terminată după o noapte în tabăra 3 şi apoi cu o odihnă de patru sau cinci zile în Base Camp. Apoi, pentru a urca pe vârf, vom demonta cortul nostru de la Camp 3 şi-l vom transporta până la aproximativ 7700 metri, de unde vom începe urcuşul spre vârf. În ceea ce priveşte aclimatizarea, nu este fiziologic posibil să se facă la o altitudine mai mare de aproximativ 7000 metri – 7500 metri (diferă uşor în funcţie de genetica fiecarui alpinist). De aceea, zona de mai sus este infamul numit “zona morţii”. Orice aclimatizare în continuare este imposibilă, şi cu fiecare moment petrecut la această altitudine înseamnă o moarte lentă”, mărturiseşte Alex Găvan.
La doar 26 de ani, în 2008, alpinistul Alex Găvan a atins vârfurile a trei optmiari în mai puţin de doi ani. Ascensiunile au fost efectuate fără şerpaşi sau oxigen suplimentar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email