Alex Găvan, „o legendă care face ca lumea să fie un loc mai bun”

Fundaţia Alex Găvan plăteşte salariile pentru trei profesori care predau la o şcoală din nordul Pakistanului

Fundaţia Alex Găvan, alpinistul şi activistul de mediu argeşean, plăteşte salariile pentru trei profesori care predau în şcoala din Askole, din nordul Pakistanului, punct de plecare pentru expediţiile în Karakorum, scrie news.ro.

Alex Găvan este un argeşean cu care ne mândrim. Lupta sa pentru salvarea aspretelui şi, în general, pentru salvarea mediului, este binecunoscută. Acum, Alex, care a vrut să urce iarna la K2, dar a renunţat din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, ajută comunitatea care trăieşte la Askole, o localitate din nordul Pakistanului, gest care i-a adus mulţumiri publice şi laude din partea autorităţilor.

Fundaţia alpinistului Alex Găvan plăteşte salariile pe un an pentru trei profesori care predau în şcoala din Askole, punct de plecare pentru expediţiile către vârfurile de peste 8000 de metri din masivul Karakorum, scrie news.ro. Gestul a fost apreciat de ministrul regional al Turismului, care a scris pe Facebook despre alpinistul român: ”Legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun”.

Alex Găvan, care a renunţat pentru moment la ascensiunea pe timp de iarnă pe K2, după ce unul dintre partenerii de ascensiune a murit, iar vremea pe munte a fost extrem de nefavorabilă, povesteşte pe Facebook că a fost prima oară în Askole, oraş situat la altitudinea de peste 3000 de metri situat în regiunea Baltistan, din nordul Pakistanului, în 2007 şi că ceea ce îşi aminteşte este cum copiii din localitate au venit la maşina în care se afla, nu pentru a cere ciocolată sau bani, ci stilouri, ceva de scris.

Neobişnuitul „salut” al copiilor pakistanezi

În decembrie 2020, Alex Găvan a revenit la şcoala din Askole, în care învaţă copiii din localitate, dar şi din alte 4 sate, în total 312 elevi de grădiniţă şi până în clasa a lX-a.

La şcoală sunt 9 profesori – 4 plătiţi de stat, unul dintr-un fond al comunităţii, unul de un ONG, iar trei dintre ei sunt plătiţi din contribuţiile părinţilor. Cum în 2020, din cauza pandemiei, nu au fost organizate expediţii, cei trei profesori plătiţi de părinţi nu şi-au primit banii, pentru că părinţii elevilor nu au avut de unde să câştige bani. Fiind însă localnici, cei trei au făcut voluntariat.

Alpinistul român anunţă însă într-o postare pe Facebook că cei trei – Kathija Fatima, Muhammad Iqbal şi Qurban Ali – vor primi salariile pentru întreg anul şcolar care urmează – în Baltistan, din cauza vremii, cursurile începând la 1 martie – din partea Fundaţiei Alex Găvan, iar suma a fost deja transferată.

Gestul său a fost remarcat de către Raja Nasir Ali Khan, ministrul regional al Turismului, care a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de mulţumire adresat lui Alex Găvan: „Dragă Alex Găvan,  legende ca tine sunt cele care fac ca lumea să fie un loc mai bun”.

Foto facebook Alex Găvan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email