Alex Găvan despre experienţa pe vârful Broad Peak (8047m) : „Muntele se urcă cu stil”

Alpinistul Alex Găvan, originar din Curtea de Argeş, a prezentat în premieră ieri, la București, imaginile video și foto ale momentului atingerii vârfului Broad Peak (8047m), pe care a reușit-o pe 23 iulie 2014, fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.
Pentru Alex Găvan, ascensiunea Broad Peak a fost mult mai provocatoare decât estimările inițiale. Totuși, per total, experiența trăită cu această ocazie a fost  opusul celei din timpul atingerii vârfului Shisha Pangma, în aprilie 2013.
„Când am ajuns pe vârf eram fericit, în timp ce pe Shisha Pangma m-am simțit golit, pentru că depășisem o limită. Pe Broad Peak am fost plin de o bucurie autentică, care a șters efectiv dificultatea ascensiunii. Nu am simțit această bucurie și această fericire decât în momentul în care am fost acolo, pe vârf, la 8047m. Până atunci am fost doar concentrat pe fiecare mișcare pe care o făceam în momentul prezent. Fără emoții și fără gânduri. Deși coborârea a fost chiar mai dificilă decât urcușul, iar ziua vârfului a însemnat pentru mine un efort continuu și istovitor timp de aproape 24 de ore, acest sentiment de bucurie și de plinătate a rămas. Face parte din ceea ce mi-a dat mie acest munte și îi sunt recunoscător”, a povestit Alex Găvan la conferinţa de presă.
„Fiecare ascensiune este unică și ca experiență de munte, și ca trăire”
Broad Peak este al șaselea vârf de peste opt mii de metri pe care Alex Găvan l-a urcat fără oxigen suplimentar și fără porteri de altitudine. „Uitându-mă înapoi la ce am reușit să fac și la toate tentativele mele nefinalizate de a urca optmiari, cred că sunt cel puțin trei lucruri care definesc sportivitatea și fair play-ul pe munte: performanța nu este un scop în sine, ci o consecință a ceea ce faci, pe Broad Peak, de exemplu, nu am urcat obsedat de dorința de a atinge vârful. Forța de gravitație a prezentului mă atrăgea cu atâta putere, încât nu a lăsat niciun alt gând să scape în mintea mea, decât ce era legat de momentul prezent. Am știut că voi atinge vârful doar cu 30 de minute înainte de a ajunge acolo, din aproape 13 ore de efort continuu, început odată cu plecarea din Tabăra 3 (7040m). Fiecare ascensiune este unică și ca experiență de munte, și ca trăire. Nu poți considera că dacă ai urcat 1, 2, 5 optmiari ai o rețetă de succes pe acești munți. Îți poți dezvolta o strategie generală, ai o experiență și un antrenament, dar de fapt fiecare ascensiune e unică și trebuie să te adaptezi la fiecare munte în parte. Fiecare munte are personalitatea sa și trebuie să-l înțelegi. Stilul contează și pe munte și în viață. Adică e mai important cum faci ascensiunea, decât să o faci cu orice preț. Un munte are un singur punct cel mai înalt și numai unul. Orice alt loc nu reprezintă vârful adevărat. Contează să urci până pe vârf și nu să te lauzi că ai făcut vârful dacă nu ai ajuns în cel mai înalt punct; contează să admiți când te întorci dintr-o ascensiune înainte de vârf; contează să urci cu forțele tale, nu cu oxigen suplimentar – pe care îl consider o formă de dopping, o formă de a trișa – și cu porteri de altitudine; contează să nu te amăgești că ai cucerit un munte, ci să admiți, cu smerenie, că doar ai reușit o ascensiune; contează să te gândești la ceilalți cu care ești pe munte și să îi ajuți, iar când te întorci să dai celorlalți, celor care te așteaptă acasă și de sprijină, ceva din experiența și prea-plinul trăit acolo”, a spus alpinistul despre experiența acumulată:
Astfel, Alex Găvan a dedicat ascensiunea acestui vârf  memoriei luptătorilor anticomuniști din munți, care, în opinia sa, „prin lupta și prin sacrificiul lor, au fost și sunt încă o sursă de inspirație și o dovadă a faptului că nu toți românii acceptă compromisul, fie cu un regim politic totalitar, fie cu provocările vieții. Să-ți pese cu adevărat înseamnă să acțiunezi și să pui în practică ceea ce afirmi, iar acest exemplu l-au dat luptătorii din rezistența anti-comunistă”. De asemenea, Alex Găvan dedică această ascensiune ”tuturor celor care cred în puterea gândurilor, a faptelor și a lucrurilor bune, precum și a transformării pozitive care începe cu fiecare dintre noi; celor pentru care calea cea mai simplă nu reprezintă neapărat și opțiunea aleasă; celor care vor să lase o lume mai bună decât cea pe care au găsit-o”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email