Aglomeraţie maximă la Evidenţa Populaţiei

80 de cereri pe zi sunt adresate Serviciului de specialitate  din Curtea de Argeş

„Din luna iulie, Serviciul nostru a fost luat cu asalt de tinerii care au emigrat”, declară Melania Zarioiu, şefa Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei (SPCLEP) Curtea de Argeş. Tinerii de spre care vorbeşte Zarioiu apelează la SPCLEP pentru diverse acte, de la schimbarea cărţii de identitate la încheierea căsătoriilor sau înscrierea copiilor. „Media cererilor este de 80 pe zi”, precizează Melania Zarioiu.

La Evidenţa Populaţiei a fost implementat un sistem electronic astfel încât să nu se mai creeze aglomeraţie, dar sistemul nu are totdeauna succes. Spaţiul de aşteptare e destul de mic, dar curtea Primăriei, acolo unde instituţia se află, este suficient d emare pentru toţi cetăţenii care au nevoie de serviciile SPCLEP.

„Argeşenii trebuie să-şi verifice periodic actele de identitate, ca să vadă când expiră, pentru că de anul viitor vom aplica legea strict, inclusiv contravenţiile pe care aceasta le prevede”, declară şefa SPCLEP.

În cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetățenii se pot prezenta la Serviciul Public Comunitar de Evidență a din Curtea de Argeş cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puțin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate.  Există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărți de identitate.

În celelalte situații sau la împlinirea vârstei de 14 ani  cetățenii sunt obligați  să solicite eliberarea unui act de identitate în termen de 15 zile de la producerea evenimentului.

Termenele de valabilitate ale cărții de identitate sunt:

–       Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 18 ani, termenul de   valabilitate a cărții de identitate este de 4 ani;

–        Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 ani, termenul de  valabilitate a cărții de identitate este de 7 ani;

–       După împlinirea vârstei de 25 de ani, termenul de valabilitate a cărții de identitate este de 10 ani;

–       După împlinirea vârstei de 55 de ani, cartea de identitate se eliberează cu termen de valabilitate permanent.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email