Aflaţi totul despre impozitul care închide firmele argeşene mici


Introducerea unui nou mod de impozitare a profitului anual îi nemulţumeşte şi pe patronii argeşeni. În ultimele zile ale lunii aprilie, zeci de mici întreprinzători din zona Curtea de Argeş s-au înghesuit la Registrul Comerţului pentru suspendarea activităţii firmelor pe care le conduc, pentru a scăpa de plata impozitului forfetar.

 

Im­pozitul forfetar între 2.200 şi 43.000 lei

Un impozit forfetar presupune ca o societate comercială, care întruneşte anumite condiţii, să plătească o sumă fixă pe an pentru a-şi desfăşura activitatea. Mai bine spus, profitul realizat nu va mai fi impozitat suplimentar, iar contabilitatea firmei va fi mai simplă. În loc de 16 la sută,  impozitul pe profit datorat statului, patronii firmelor, care au un profit mai mic de 22 de milioane pe an, sunt obligaţi să plătească suma de 22 de milioane către stat, ea reprezentând impozitului forfetar minim.
„Zilele trecute am discutat cu directorul economic să văd în ce măsură mă afectează prevederile noii ordonanţe. Încasările nu sunt la fel de ritmice, din cauza crizei, în special, şi firma a fost afectată de acest lucru. Aşa că rămâne de văzut ce se va întâmpla. Oricum, ca o analiză sumară, nu cred că vor fi afectate multe întreprinderi mici şi mijlocii, ci doar cei care până acum s-au sustras de la plata impozitului de 16 la sută”, a spus Gheorghe Alecsei, director Aqua Termo Sanit.
Începând cu 1 mai 2009, potrivit ultimei forme a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, intră în vigoare impozitul pe profit minim, între 2.200 de lei şi 43.000 de lei, determinat în funcţie de veniturile societăţilor comerciale. Astfel că, pentru plătitorii de impozit pe profit au fost stabilite sume minime anuale de impozit, în funcţie de veniturile totale înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent:

Veniturile totale              Impozit minim anual
anuale (lei)                                    (lei)
0-52.000                                  2.200
52.001- 215.000                       4.300
215.001- 430.000                     6.500
430.001- 4.300.000                  8.600
4.300.001- 21.500.000            11.000
21.500.001- 129.000.000         22.000
Peste 129.000.001                  43.000.
Este vorba despre industria alimentară şi a băuturilor, comerţul cu ridicata, comerţul cu amănuntul, imobiliarele şi, se pare, domeniul construcţiilor. Pensiunile, lanţurile de hoteluri şi restaurante, operatorii turistici şi cei de transport sunt contribuabilii, care ar putea plăti în curând un impozit forfetar, în loc de taxarea cu 16 la sută a profitului. „Nu merită să mai ţin firma. Prefer să îi suspend activitatea. Ce rost are să platesc 22 de milioane impozit pentru nimic, dacă firma mea nici măcar nu are activitate comercială“, a spus unul Adriana Ancuţa, o tânără patroană a unui magazin alimentar.
Se pare că motivul introducerii impozitului forfetar a fost acela că, deşi firmele din aceste domenii învârt mai mult de jumătate din afacerile din Romania (ca cifră de afaceri), în loc să aducă bani la stat, ele sunt, în mare parte, firme care merg, în acte, în pierdere şi nu plătesc deloc impozitul pe profit.

Societăţile radiate scapă de plata impozitului

Noua grilă de impozitare minimă se aplică şi în cazul microîntreprinderilor care optează pentru plata impozitului pe venituri. “Nu numai societăţile plătitoare de impozit, ci şi microîntreprinderile vor plăti suma minimă impusă de impozitul forfetar, în cazul în care impozitul pe venit este mai mic decât cel introdus de OUG nr. 34/2009. Pentru a scăpa de plata acestor sume, zeci de mici întreprinzători au solicitat suspendarea activităţii.  La Camera de Comerţ unii dintre patroni  s-au grăbit să solicite obţinerea regimului derogatoriu”, a precizat Mioara Androne, directoarea Administraţiei Finanţelor Publice Curtea de Argeş.
Potrivit proiectului de ordonanţă, prevederile referitoare la impozitul pe profit minim nu se aplică societăţilor în inactivitate temporară înscrisă în Registrul Comertului. În plus, nu intră sub incidenţa impozitului minim firmele care la data de 1 mai 2009 se aflau în inactivitate temporară şi aceasta încetează în cursul anului 2009, pentru perioada aferentă de la încetarea inactivităţii până la 31 decembrie 2009. De asemenea, impozitul nu se va aplica nici contribuabililor nou înfiinţaţi, pentru anul în care se înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RSS
Follow by Email