Despre afacerile Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi despre „isprăvile” consilierului Caliopie Ichim ziarul nostru a mai scris. Se vede treaba, însă, că ajutorul divin nu ţine până la cer, iar lucrurile lumeşti, cum sunt afacerile, trebuie făcute şi cu respectarea legilor pământeşti. În ultima vreme, asupra afacerilor Arhiepiscopiei, coordonate de Caliopie, par să se fi abătut alte forţe, mai întunecate, cele ale organelor de control ale statului. De la Garda Financiară şi Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) şi până la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), toate instituţiile s-au apucat să verifice „bănuţii” strânşi cu multă „trudă” de afaceriştii călugări ai Arhiepiscopiei.
Săptămâna trecută ar fi trebuit ca „aghiotantul” ÎPS Calinic, Caliopie, să cam ţină post, să mai lase deoparte pâinea de la fabrică şi apa de la balastieră, şi poate aşa ar fi trecut peste perioada nefastă pentru ocupaţiile domniei sale de om de afaceri. SC Filotheos SRL, firma pe care au înfiinţat-o pe numele Arhiepsicopiei, şi care deţine balastiera din zona Marina, este suspectată de inspectorii fiscali argeşeni că derulează operaţiuni financiare prin firme fantomă, scrie presa judeţeană săptămânală, citând surse din cadrul Fiscului argeşean. Dar să le luăm pe rând.
Pelerinul amendat cu 11.000 de lei
Mai întâi, control de la OPC. Rezultatul – Piept de pui, hrean, condimente diverse cu termenul de valabilitate expirat, produse din carne afumate congelate, contrar indicaţiilor, şi o cantitate mare de peşte pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă, conform presei săptămânale care citează surse din OPC. „Pentru neregulile constate, Casa Pelerinul a fost sancţionată cu 11.000 de lei. Au primit o amendă pentru prestarea de servicii neconforme, respectiv pentru folosirea de produse expirate, punând în pericol, în acelaşi timp, sănătatea consumatorului. O altă amendă s-a dat pentru cântare, care nu erau verificate metrologic, astfel încât nu se putea şti care este cantitatea de produs vândut”, a explicat comisarul şef al OPC, Magdalena Tofan.
Povestea „Casei Pelerinul” este o adevărată telenovelă. Iniţial, s-a spus că va fi un loc pentru pelerinii săraci care vin la Mănăstire şi care nu au unde să stea. Când a fost gata, s-a văzut că „pelerinii săraci” aveau la dispoziţie sală de fitness şi condiţii de trei stele. Apoi, s-a spus că restaurantul, în care se fac şi nunţi, e o „cantină pentru sărmani” şi că „fiecare lasă cât poate după ce mănâncă”. Pe bonurile fiscale scria „Fiţi binecuvântaţi” o vreme, după care popii s-au gândit, probabil, că orice binecuvântare costă, a se vedea liturghiile plătite cu banii din batistă de femeile bătrâne de la ţară, şi s-a trecut la o strategie nouă. Sub ciorbă – 4,9 lei, cafea – 2 lei şi apă – 2,5 lei, cei care conduc Pelerinul au scris „Mulţumim pentru donaţie”, chiar sub TVA-ul trecut pe bonul fiscal. Ulterior au revenit la binecuvântări pe bon, pentru că chestia cu donaţia nu a ţinut.
Fabrica de pâine, amendată cu aproape 400 de milioane de lei, apoi închisă.
Nici la fabrica de pâine făcută, nu-i aşa, tot pentru săraci, lucrurile nu stau chiar bine, au constatat aceiaşi oameni răi, fără frică de slujitorii Domnului. Un control matinal al Inspectoratului Teritorial de Muncă a dezvăluit probleme mari. Un muncitor la negru, deficienţe grave în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, cât şi pe segmentul relaţiilor de muncă, au constituit principalele motive pentru care ITM-ul a aplicat şase amenzi în valoare totală de 32.500 de lei societăţii Ortos AG 2008 SRL, societate în numele căreia funcţionează fabrica de pâine a Arhiespicopiei. „Controlul efectuat la fabrica de pâine a Arhiepiscopiei a avut la bază o sesizare în care erau semnalate abuzuri din partea angajatorului. În cele din urmă, s-a dovedit că aşa este. Am găsit o persoană care muncea fără forme legale, nu se respectă orele de program, angajaţii nu sunt plătiţi pentru orele suplimentare şi pentru sâmbetele şi duminicile în care lucrează. De asemenea, am constatat deficienţe în domeniul SSM şi al Relaţiilor de Muncă. Am aplicat şase amenzi, în valoare totală de 32.500 de lei”, a declarat directorul ITM Argeş, Ciprian Berevoianu.
De ce tace ÎPS Calinic
Toate aceste lucruri aduc atingere în primul rand ÎPS Calinic, căci Caliopie este doar un executant. Sau nu ?! Am încercat în repetate rînduri să luăm legătura cu purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei, părintele Ovidiu Vlăsceanu, dar zadarnic. Consilierul Caliopie nu mai răspunde la telefon de mult timp „unei anumite părţi a presei”, aşa că tăcerea Arhiepiscopiei poate da naştere la tot felul de speculaţii şi interpretări.
Şi totuşi, de ce tace Înaltul?! Să nu ştie oare ce face protejatul său, să îl lase să se piardă în iureşul lumii, să-l lase pradă „oamenilor răi” care controlează mersul banilor în societate şi respectul unei firme faţă de consumatori, să-l sacrifice pe altarul „progresului” şi „modernizării” Bisericii argeşene?!
Într-un interviu pe care ÎPS ni l-a acordat anterior, vorbea despre Caliopie la modul următor, în contextul în care acesta era unul dintre potenţialii candidaţi pentru rangul de arhiereu vicar – „Pentru cine vrea să fie ahiereu vicar trebuie să ştie că are mult de citit, multe articole de scris şi multe cărţi, nu trebuie să fie trufaş şi să creadă că el e cel mai tare din oraş. E bună şi administrarea, dar nu e de ajuns. E multă trudă în a scrie şi a citi…”, ne spunea Înalt Prea Sfinţitul Calinic în luna iunie a anului acesta. De atunci, multe lucruri s-au întâmplat.