Administratorul Aquaterm, acuzat că a mărit prima dată salariul cumnatei

Nastea spune însă că juristul nu-şi face treaba, ci „se ocupă” de mandatul său

Societatea funcţionează ilegal din 2014

Adunarea Generală nu a avut nicio finalitate, nu s-a decis nimic, iar Nastea nu mai are mandat de pe 30 iunie

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) Aquaterm de săptămâna trecută a înregistrat o premieră. În afara urletelor şi acuzaţiilor nemaiîntâlnite, membrii AGA au plecat din şedinţă apoi s-au întors şi au plecat din nou. Un circ total, o bătaie de joc maximă la adresa cetăţenilor care susţin Aquaterm cu banii pe care îi plătesc pentru apă şi canal şi pe consilierii locali cu banii pe care îi dau pe taxe şi impozite. Un gust amar ne-a lăsat adunarea aleşilor locali, preocupaţi de răfuieli personale, de micile interese proprii şi de sarcinile primite de la partid.

AGA Aquaterm este constituită din Consiliul Local, cel care este unic acţionar al societăţii. După o încercare nereuşită de organizare a Adunării la finalul lunii iunie, atunci când a expirat mandatul administratorului Gabriel Nastea, Adunarea Generală a  fost legal convocată şi s-a ţinut joi, de la orele 15,00, în sala mare a Primăriei, în absenţa primarului Panţurescu şi a viceprimarului Jubleanu. De altfel, au participat doar 13 consilieri, ceilalţi fiind plecaţi în concediu. Ca să se ia o decizie era nevoie de votul a 10 aleşi locali.

Încă înainte de a se deschide şedinţa, Ionel Păunescu, vizibil furios şi supărat pe Gabriel Nastea, a făcut câteva consideraţii nefavorabile la adresa lui. O dată AGA deschisă, Nastea a vorbit despre raportul de activitate pe ultimele şase luni. „Majoritatea dintre dumneavoastră ştiţi cum am preluat eu societatea (de la fostul director Bolovan – n.a.). Aceasta funcţionează ilegal din 2014, nu are contract de delegare a gestiunii, nu are licenţă, etc.În luna mai am solicitat delegarea directă a gestiunii serviciului de apă canal ca să putem lua licenţa necesară furnizării în legalitate. Situaţia societăţii e foarte grea, utilajele sunt învechite, totul e foarte vechi, salariile sunt cele mai mici dintre cele ale angajaţilor serviciilor publice din Curtea de Argeş. Nu am dat niciodată vina pe greaua moştenire. Am găsit la Aquaterm oameni competenţi, uniţi. Unii au lucrat bine, alţii mai puţin”, a spus Nastea. Continuarea declaraţiilor sale i-a lăsat pe cei prezenţi cu gurile căscate. „Doar dl. Răzvan Bădescu (consilier local şi şeful Biroului Comercial şi Juridic la Aquaterm – n.a.) s-a ocupat mai mult de mine, de mandatul meu de administrator, decât de ceea ce trebuia să facă. Am găsit la Băiculeşti 150 de abonaţi care nu plăteau”, a mai spus Nastea, iar Bădescu l-a acuzat – „Nu ştiţi care e diferenţa între un branşament şi un racord! Primul lucru pe care l-ai făcut în calitate de administrator a fost să măreşti salariul cumnatei!!”

Unii dintre consilieri ştiau de acest lucru, alţii au aflat cu stupoare atunci, mai ales că Gabriel Nastea a spus că „administratorul poate să crească salariul oricui” şi nu a negat acuzaţia.

Un subordonat de-al juristului a furat 10 milioane

Circul a devenit complet când Nastea, pe fondul strigătelor generale, a spus că un subordonat al juristului Bădescu „a băgat în buzunar 10 milioane din factura plătită de un abonat”. Răzvan Bădescu a spus că este o anchetă internă iar omul va plăti dacă e vinovat.

Liberalul Doru Georgescu a încercat să calmeze lucrurile şi le-a mărturisit colegilor că asistă la un circ. „E nedemn pentru noi să asistăm la asemenea discuţii. Cetăţenii aşteaptă de 30 de ani servicii publice de calitate!”, a afirmat Georgescu.

Discuţiile au continuat însă la fel. „Dumneata ai greşit. Ţi-am spus că ai tot sprijinul nostru dar nu ai făcut ce trebuie”, i-a reproşat  Ion Şerban lui Gabriel Nastea. „Trebuie făcută curăţenie în societate, pentru că starea ei acum esta ca un cancer. Pierderile de 30% şi alte 30% din furtişaguri sunt plătite de cetăţeni!”, a adăugat acesta.

„Tarifele trebuie să crească cu minim 30%!”

Răzvan Bădescu spune că tarifele trebuie să crească. „La o mărire de 30% putem doar să supravieţuim, să nu se aştepte cineva să facem investiţii”, a spus acesta, iar Ion Şerban a luat foc din nou. „Îmi fac puţ în curte şi la firmă şi alţi argeşeni vor face la fel, pentru că nu putem sta la mâna unor incompetenţi!”, a strigat acesta.

AGA a decurs în acest stil preţ de aproape două ore, cu tonuri mai ridicate sau mai scăzute, cu acuzaţii de toate părţile, ori cu luări de poziţii ori propuneri absolut penibile. La un moment dat, cum Şerban a urlat la Ana Răduţu şi nu a lăsat-o să vorbească, Ştefan Dumitrache, care şi-a arogat calitatea de lider al grupului de consilieri PSD, a  spus că aceştia vor părăsi sala, ceea ce au şi făcut. Stupefiat, Nastea a rămas singur la masa de consiliu, cu un angajat de la Aquaterm care scria procesul verbal al Adunării şi nici acesta nu ştia ce să scrie în el. După cinci minute, culmea penibilului, consilierii, aproape toţi, s-au întors ca să rezolve problema administratorului, dar şi-au dat seama că nu mai erau nici măcar 10, cât era nevoie ca să voteze o hotărâre legală, şi au plecat din nou. AGA a rămas în aer, fără vreo decizie adoptată, fără vreun termen pentru următoarea întâlnire, fără ca să-i pese cuiva de Aquaterm şi de argeşeni în ultimă instanţă, cei care plătesc şi pentru Aquaterm şi pentru Consiliul Local.

Care era miza

De fapt, miza era numirea unui nou administrator la SC Aquaterm, pentru că mandatul lui Nastea a expirat pe 30 iunie, iar lumea spune că acesta ar fi trebuit să fie o doamnă din conducerea societăţii. Nu au fost făcute jocurile bine, însă, iar pasenţa nu a ieşit.

De remarcat atitudinea unitară a consilierilor PSD care s-au făcut scut în jurul lui Răzvan Bădescu şi l-au ostracizat pe Nastea, tot pesedist şi el. Conflictul dintre Nastea şi Bădescu i-a dat prilej chiar şi unei consiliere PSD să vorbească, o doamnă care nu a deschis gura aproape niciodată la vreo şedinţă de Consiliu Local, dar joi căpătase glas. Nici nu era important ce spunea, căci surpriza maximă era că zice ceva.

Cert este că Aquatermul trăieşte ultimele zile sau luni. Concluziile discuţiilor de joi ar fi că salariaţii sunt mulţi, dar doar patru lucrează la Biroul Tehnic, nu există niciun fel de dotare, iar în ultimul an nu s-a făcut mai nimic. De altfel, chiar juristul Aquaterm, consilier local  totodată, Răzvan Bădescu, a scris într-un material referitor la situaţia actuală a societăţii că problemele din punct de vedere al funcţionării sunt „lipsa contractului de delegare serviciu – calitate operator, lipsa licenţei de funcţionare, ultima fundamentare a tarifului a fost în 2013, fără administrator din iulie 2018”. Soluţiile găsite de jurist – „delegarea serviciului către Aquaterm cu condiţia efecturării de investiţii majore din partea Consiliului Local”, dar în acest caz sunt probleme care ar putea rămâne nerezolvate, sau, mai bine din punctul său de vedere – „aderarea la un operator regional puternic prin încheierea unui contract serios în care acesta se obligă să facă investiţii”.

Şi astfel, cercul s-a închis. În urmă cu câţiva ani s-a discutat despre această posibilitate, preluarea de către RAJA Constanţa a serviciului de apă canal, apoi nu s-a mai discutat oficial, acum s-a revenit la ea, dar mai prin dos. Nimeni, în niciun fel de discuţie, nu pare să aibă în vedere în primul rând interesul cetăţeanului din Curtea de Argeş, cel care plăteşte pentru apă proastă şi rară şi pentru nişte aleşi locali care nu ştiu nici acum care e rolul lor şi nu sunt interesaţi de comunitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email