ADI Molivişu vrea să împrumute 10 milioane de euro de la o bancă străină

Ieri, pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) a apărut din nou licitaţia pentru contractarea unui împrumut de către Asociaţia de Dezvoltare Intracomunitară (ADI) Molivişu. Licitaţia a mai fost anunţată luna trecută, dar nu s-a prezentat nimeni. Preşedintele ADI Molivişu, asociaţie constituită prin asocierea administraţiilor locale din comunele Arefu, Brăduleţ şi Cicăneşti cu Consiliul Judeţean Argeş, ne-a spus că speră ca de data asta să vină la licitaţie bănci mari din străinătate, iar contractul să poată fi semnat.
Anunţul de ieri de pe SEAP se referă la „Servicii de acordare de credit-tip linie de credit pentru investiţii în valoare de 41.000.000 lei pentru asigurarea cofinanţării proiectului cu titlul “Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu comuna Arefu, judeţul Argeş” finanţat din fonduri europene nerambursabile”. Iniiţial a fost anunţată o procedură de negociere accelerată, dar  ADI Molivişu a renunţat la ea.
Cele aproape 10 milioane de euro vor fi folosite pentru transformarea zonei Ghiţu – Molivişu într-o staţiune turistică de cinci stele.
Lucărările încep azi
Lucrările de amenajare a staţiunii turistice Vidraru vor începe săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut săpătmâna trecută de către Pavel Bîrlă. „Din aprilie 2012 când a fost semnat contractul de finanţare şi până în prezent am parcurs toată procedura de licitaţie, de selecţie a ofertanţilor, iar în momentul de faţă suntem în procedura de execuţie a lucrărilor. Am dat anunţul de începere a execuţiei pe 18 aprilie”, a declarat Bîrlă. El a precizat că proiectul intitulat „Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu-Molivişu” are o valoare totală de peste 73 de milioane de lei, din care eligibili 54,7 milioane de lei. Partea de cofinanţare pe care trebuie să o asigure ADI Moliviş este de 27 de milioane de lei, iar partea nerambursabilă de la Uniunea Europeană este de 25 de milioane de lei. Durata de execuţie a proiectului este de doi ani, lucrările urmând să fie finalizate cel mai târziu în iunie 2015.
Cine face staţiunea
După cum aţi aflat din numerele anterioare ale ziarului nostru, cei care vor construi staţiunea sunt firme din Austria, din Maramureş şi de la Ciofrângeni. Astfel, primul contract, pentru „echipamente instalaţie de transport pe cablu”, a fost obţinut de DOPPELMAYR SEILBAHNEN GMBH , o firmă din Wolfurt, Austria, cu suma de 15631335.00, fără TVA. Contractul pentru pârtii de schi, instalaţie de apă potabilă, sistem de canalizare, observator turistic a fost atribuit S.C. Bora Industrial S.R.L. , din Vişeul de Sus, Maramureş, pentru suma de 17472379.00 de lei, fără TVA, iar contractul pentru „reţele electrice, valorificare resurse regenerabile, valorificare turbărie, infrastructură agrement” va fi pus în practică de S.C. Qualytech Solutions S.R.L., cu sediul în comuna Ciofrângeni, pentru 11451286.00 de lei, fără TVA. Aceeaşi firmă din satul Burluşi al comunei Ciofrângeni, extrem de puternică, se pare, va mai construi şi drumul comunal Ghiţu-Molivişu, pentru 9835000.00 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email