ADI Molivişu împrumută 10 milioane euro

Staţiunea Ghiţu Molivişu este un proiect vechi despre care Interes Argeşean a mai scris. Ea face parte dintr-un masterplan pe turism al Consiliului Judeţean care datează de câţiva ani. Anul trecut, în toamnă, şi anul acesta, s-au făcut primii paşi în vederea punerii în parctică a lucrărilor menite să transforme zona Molivişu în una dintre cele mai frumoase staţiuni din ţară. Ca la fiecare proiect de o asemenea anvergură, probleme au apărut la tot pasul, încă de pe vremea când se încerca scoaterea terenului pe care vor fi amenajate pârtiile de schi din fondul forestier. Anul trecut au fost scoase la licitaţie lucrările, apoi licitaţia a fost anulată şi repusă pe SEAP (Sistemul Electronioc de Achiziţii Publice) câteva săpătmâni mai târziu. S-a trecut la procedeul de negociere accelerată, pentru că altfel exista pericolul de a ieşi din termen şi de a pierde banii.
Ieri, ADI Molivişu, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară din care fac parte comunele Cicăneşti, Brăduleţ şi Arefu, a scos la licitaţie pe SEAP un contract pentru Servicii de acordare de credit-tip linie de credit pentru investiţii în valoare de 41.000.000 lei pentru asigurarea cofinanţării proiectului cu titlul “Crearea infrastructurii generale şi specifice activităţilor de turism din arealul climatic Ghiţu – Molivişu, comuna Arefu, judeţul Argeş” finanţat din fonduri europene nerambursabile.
Contractul  scos la licitaţie are drept scop „contractarea împrumut în sumă de 41.000.000 lei pe o perioada de minim 120 de luni cu o perioadă de graţie de minim 24 de luni pentru asigurarea cofinanţării proiectului”. Valoarea estimată a achiziţiei (preţul total al contractului) este de 12.400.000 lei, reprezentând suma taxelor, comisioanelor, dobânzilor şi oricăror alte forme de remuneraţie aferente serviciilor respective, potrivit anunţului publicat ieri pe SEAP.
Austriecii sunt interesaţi
Conform caietului de sarcini, această investiţie pune în practică un proiect complex bazat pe conceptul “turism pe toată perioada anului”.
Prin realizarea acestui proiect, obiectivul turistic Ghiţu-Moliviş se poate transforma în Staţiunea Montană Ghiţu-Moliviş. Astfel obiectivele ce se vor executa sunt: Construirea unei pârtii de schi (inclusiv construirea de instalaţii de transport pe cablu pentru persoane, instalarea de echipamente pentru producerea zăpezii artificiale, instalarea echipamentelor pentru iluminatul nocturn al pârtiilor de schi, dotarea cu echipamente pentru întreţinerea pârtiilor de schi);  construirea unei pârtii ,,foarte uşoare” şi cu destinaţia practicării şi celorlalte sporturi de iarnă (săniuş);  crearea şi extinderea infrastructurii de agrement, inclusiv a utilităţilor aferente (alimentare cu apă, instalaţie de canalizare, alimentare cu energie electrică);  modernizare drum comunal Moliviş şi construirea de piste pentru cicloturism; construirea unui observator în zona înaltă a masivului Ghiţu;  valorificarea în scop turistic a zonei de turbărie;  valorificarea în scop turistic a energiei regenerabile din zonă.
Amenajarea domeniului schiabil din zona Ghiţu va cuprinde următoarele obiecte principale: pârtie de schi de categorie medie-dificilă A1, pârtie de schi de categorie foarte uşoarăA2, instalaţie de transport cu cablu de tip telegondolă pentru pârtia A1; covor rulant pentru pârtia A2; instalaţie de înzăpezit artificial pentru pârtia A1; maşină de bătut zăpada pentru pârtia A1; clădire anexă cu funcţiuni tehnologice şi pentru public pentru ambele pârtii; drum de acces şi parcare auto.
Lucrarea este una importantă pentru zona noastră şi interesantă pentru marile firme de construcţii. Surse oficiale au declarat că un consorţiu austriac s-a interesat de condiţiile impuse pestru licitaţia de lucrări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email